Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Ingrid Pira over de Vlaamse Kramp in het mobiliteitsdebat

Share

Karel Apers van ATV vroeg zich af waarom het openbaar vervoer in Frankrijk zoveel beter is dan hier,  waarop Ingrid Pira -voormalig groene burgemeesteres van Mortsel- antwoordde dat dit komt doordat het openbaar vervoer bij ons gevangen zit in een links-rechts tegenstelling.

Ingrid Pira: “Het mobiliteitsdebat rond openbaar vervoer zit in een geweldige ideologische kramp. Hoe progressiever het bestuur, hoe meer kans op aandacht voor openbaar vervoer en fiets. Hoe rechtser het bestuur, hoe meer de auto terug op het voorplan komt. Dit is heel sterk in Vlaanderen aanwezig. ”

“Ik denk niet dat ze in Mortsel nog zouden willen terugkeren naar de situatie van vóór 2000.”

“Maar in mobiliteit zit  geen links of rechts thema, het beleid naar waar we evolueren is onvermijdelijk en heeft te maken met gezond verstand en rationeel nadenken. In Franse steden waar conservatieven aan het bewind zijn werd een grote inhaalbeweging gemaakt op vlak van openbaar vervoer, fiets en het autoluw maken van de centra. Overal evolueren we onvermijdelijk in die richting.”
“Maar ook bij VLD beweegt er wat. De oudere generatie is pro auto, maar de jongere generatie bekijkt mobiliteit op een meer rationele en een meer  bedrijfseconomische manier.”

En verder over de door haar uitgevoerde heraanleg van het centrum van Mortsel, waarbij het aantal baanvakken voor auto’s werd verminderd ten  voordele van een nieuwe tramlijn:
“Als je zou gaan tellen dan ga je vaststellen dat er tegenwoordig veel meer verplaatsingen door het centrum van Mortsel gebeuren dan vóór de heraanleg. Ik denk niet dat ze in Mortsel nog zouden willen terugkeren naar de situatie van vóór 2000.”

0 Comments on “Ingrid Pira over de Vlaamse Kramp in het mobiliteitsdebat”

Leave a Comment