Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Foute vis, goeie vis

Share

Ieder jaar publiceert de Vlaamse Visveiling (overigens een privé-onderneming, geen overheidsdienst, hoorden we in dit interview met Filip De Bodt) een financieel-economisch rapport. Ter aanvulling stuurde Climaxi, begaan als ze zijn met mens & milieu, hun bevindingen over hoe het gaat met de vissers en de vis. Op basis daarvan kunt u uw goede voornemens voor het pas begonnen jaar nog wat aanvullen: uiteraard géén tonijn eten (nee, óók niet uit blik), geen gekweekte zalm (gruwelijk dure wilde mag wel), geen tropische vis (victoriabaars, pangasius, tilapia …); scampi’s vervangen door Noordzee-langoestines, kabeljauw door steenbolk (zie afbeelding); en een vertrouwensrelatie opbouwen met de lokale vishandelaar, zodat u te weten kunt komen of die zeebaars met de lijn gevangen werd (= ok) of niet (= fout), of die tong voor onze eigen kust gevangen werd (= ok) en niet in de Ierse zee (= fout), en of die rog wel een stekelrog is (sinds vijf jaar voor het eerst weer ok). Voor meer details & motivaties beluistert u de audio hieronder.

Koopt u vis in de supermarkt, dan moet u eens goed op het etiket kijken. De kans bestaat dat daar doodleuk opstaat: “Met x% toegevoegd water”. Pardon? Jazeker, dat mag van Europa. U koopt dus mogelijk voor die voordelige prijs eigenlijk tot 1/5 water.

De bestaande labels zijn volgens Climaxi niet echt transparant, en worden b.v. ook toegekend aan soorten die van zo ver komen dat de transportkosten al niet meer ecologisch verantwoord zijn.

Leuk om mee te eindigen: de Low Impact Fishers of Europe! Een internationale coalitie van vissers die met één à twee stuks bemanning in bootjes van maximum tien meter uitvaren. Helaas voorlopig zonder Belgische onderafdeling, want ‘wij’ zijn gespecialiseerd in platte (niet ordinaire) vissoorten als pladijs en tong, en de bevissing daarvan vergt blijkbaar grotere boten.

0 Comments on “Foute vis, goeie vis”

Leave a Comment