Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Burgeroorlog in Jemen: 2 jaar Saoedische inmenging

Deze week was het zes jaar geleden dat de Jemenitische bevolking in opstand kwam tegen de hoge werkloosheid, economische malaise, corruptie. Het land is in een lang aanslepend gewelddadig en vergeten conflict verwikkeld geraakt. Op 25 maart was het 2 jaar geleden dat Saoedie Arabië er zich mee ging moeien.
We bellen met Ludo De Brabander die een artikel schreef over Jemen op vrede.be.

“De VSA leverden in 2015 voor 20 miljard $ wapens aan Sadie Arabië. Ook Frankrijk en het VK leveren wapens, in strijd met de Europese gedragscode waaraan Leveriungen aan Saoedie Arabië niet voldoen. Ook het Waals gewest gaf in 2015 een akkoord voor de levering van 600  miljoen euro wapens aan de Saoedi’s.” Die wapens worden vooral gemaakt door FN dat in handen is van Wallonië, wat het dossier genant maakt voor PVDA en de PS.

Door de oorlog is Jemen één van de 4 Afrikaanse regio’s waar hongersnood is uitgebroken met 7 miljoen mensen in acute hongersneed. “Er zijn 2,5 miljoen mensen op de vlucht. “

1 Comment on “Burgeroorlog in Jemen: 2 jaar Saoedische inmenging”

 1. #1 grrrr001
  on Mar 26th, 2017 at 8:46 pm

  Minister president GeertBourgeois heeft ook infraroodkijkers geleverd (maar dat was voor jachtgeweren en dat is enkel verboden in onze landen, we zouden onszelf en ons gezin kunnen verdedigen tegen inbrekers en moordpogingen)
  Voor wapen verzamelaars en in museums en om hobbyisten die een wapen hebben is ook een draak van een regelgeving op poten gezet door een illigaal in Belgie
  onverkozen eu bureaukraten cirkus die zich onaantastbaar alles kunnen veroorloven met uitvoerders die in parlementen het belang van de burgerbevolking niet erg hoog zitten hebben.

  https://www.change.org/p/council-of-the-european-union-eu-you-cannot-stop-terrorism-by-restricting-legal-gun-ownership/u/19484867?utm_medium=email&utm_source=notification&utm_campaign=petition_update&sfmc_tk=qg%2fsMgeAPApcSk0KtGgdyYdRB0f2XFsdu34WiXjSDHJ8RdRgi%2byLxoD5YsLkQeMm

  TimmermansEU 21/03/2017
  I see progress when 30,000 people use our new feedback tools to tell us what they think
  of our firearms proposal
  FIREARMS DIRECTIVE CONFERENCE Malta – 07/01/2017 part 1
  https://www.youtube.com/watch?v=IqBqHOc5j1c
  FIREARMS part 2
  https://www.youtube.com/watch?v=AODNYF6xO98

Leave a Comment