Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Paniek III

Share

Bar Paniek draait sinds enkele weken en nog tot oktober op een derde en laatste locatie in Antwerpen. Bram Soli, mede-collectivist van Time Circus, vertelt over het ontstaan van de Bar als nevenverschijnsel van een ander project en de doorstart vorig jaar, ongeveer per vergissing, omdat ‘gentrificatie’ blijkbaar ergens in een dossierverwerkingsproces als ‘opwaarderen’ begrepen was.

Verder hoorden we waar Time Circus momenteel nog mee bezig is. Zo lopen de laatste weken van het project in en om bibliotheek Permeke, en die laatste weken is Time Circus helemaal echt ‘in residence’: het Romeins paviljoen dat ze in het najaar op het leesplein achteraan bouwden, is nu in Calaisiaanse stijl voorzien van een aantal slaap-units waar de Time Circusisten elke nacht gaan slapen. Er hangen ook foto’s van hun avonturen in de jungle van Calais en in Duinkerken. Op zondag 29 mei is er een afbraakfeest, eigenlijk eerder een collectief verhuisfeest, want het aanwezige publiek zal het hele paviljoen mee demonteren, manueel naar het Sint-Jansplein vervoeren, en daar weer feestelijk heropbouwen.

In de loop van juni bouwt Time Cirus rond het paviljoen een labyrint van 30 op 40 meter met de geweldige naam Alles in Wonderland. De gigantische voorraad ouwe spullen van Time Circus zal in dat labyrint de sfeer van een stortplaats evoceren, als kritisch contrast met de eenzijdige aandacht van ‘t Stad voor een uiterlijk keurig afgeborsteld straatbeeld. In juli is het labyrint overdag open voor het publiek, en ‘s avonds kunt u het begeleid bezoeken langsheen een vijftal mini-theatervoorstellingen.

Na juli komt er achter de bar van Bar Paniek een maakfabriek: een atelier met grote machines voor hout- en metaalbewerkings-geknutsel. Er zijn blijkbaar al een paar van die plekken functioneel. Voor een maandelijkse bijdrage kan men er van de machinerie en het vakmanschap van de begeleiders gebruik maken. Net als fietskeukens en repair cafés wil dit initiatief de zelfredzaamheid en duurzaamheid bevorderen.

0 Comments on “Paniek III”

Leave a Comment