Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Verdere plannen voor afbraak Doel, maar waar blijft de kosten-baten analyse?

Share

De Vlaamse deelregering heeft ambiteuze plannen op linkeroever:  In het  niet officieel werkdocument (kopie HIER) wordt voorzien om 1600 hectare havengebied te creeren.   Daarbij zou het dorp Doel mogelijks een bouwput voor de Oosterweeltunnels worden.
Deelpremier Kris Peeters baggatellisseert het belang het document als zou het maar één van de onderzochte pistes zijn. Filip Watteeuw van Groen! interpelleerde de deelpremier over de zaak. Watteeuw hekelt de achterkamerpolitiek en sluipende besluitvorming van Peeters: “Eerst wordt er geen informatie gegeven onder het mom dat het er nog niets vast ligt, en dan worden we opeens geconfronteerd met een formele beslissing.”

Destijds keurde de Vlaamse regering (inclusief Agalev) een plan goed dat stelde dat Doel mocht verdwijnen op voorwaarde dat de economische noodzaak van de bouw van het Saeftinghedok op de plaats van het dorp aangetoond kan worden. 
In het najaar wil de regering  in een aangepast plan ruimtelijke ordening Doel van woongebied naar havengebied laten omzetten, een belangrijke verdere stap naar de definitieve afbraak van Doel.
“Ik verwijs hierbij naar het Vlaams regeerakkoord, onze bijbel” aldus Peeters op 22 juni in het Vlaams parlement. Hij wijst erop dat “op pagina 44  te lezen staat dat het gebied Saeftinghe (Doel, nvdr) wordt ingericht als havengebied.” 
Over de kosten-batenanalyse die 2 zinnen verder op pagina 44 van de Bijbel van Peeters als randvoorwaarde vermeld wordt zwijgt de deelpremier zedig.
(In een ander dossier zijn de randvoorwaarden voor de man  echter nog altijd conditio sinae qua non.)

1 Comment on “Verdere plannen voor afbraak Doel, maar waar blijft de kosten-baten analyse?”

  1. #1 De Vriendt
    on Jul 5th, 2011 at 5:57 pm

    meer info op de website van de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder Een gebied van 15 km2, bijna 400 gezinnen, een uniek erfgoedlandschap dat de polder toch is en heel wat uniek erfgoed wordt opgeofferd zonder economische en maatschappelijke noodzaak… Het dossier Doel is ook belangrijk voor Antwerpen. Wanneer Doel weg is, zal Antwerpen pas echt ademloos worden. De EGD&P gaat de strijd aan. Steun ons! http://www.egdp.be.

Leave a Comment