Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nieuw record wasbare-luiers-verwisselen

Share

Op 288 plaatsen ter wereld kregen zaterdag tussen 11u en 12u (telkens lokale tijd) zo veel mogelijk baby’s een schone wasbare luier aan tijdens de vijfde Great Cloth Diaper Change. Ondanks de geslaagde opzet resulteerde deze editie helaas niet in een vermelding in het Guinness Book of Records. Dit jaar kwamen er namelijk kort op voorhand plots strengere regels, wat een nieuwe poging niet haalbaar maakte, vooral omdat in de VSA het nu verplichte filmen (!! van !! naakte !! baby’s !!) onzedelijk werd geacht.

We belden met José Delameilleure van Klein Spook, één van de wasbare-luiers-verkopers die het evenement in Vlaanderen dragen. Hij legde uit dat er qua gebruiksvriendelijkheid, uitzicht en baby-comfort een groot verschil is met de luiers van een halve eeuw geleden. De voornaamste reden om voor herbruikbaar te kiezen, blijkt de zorg om het milieu. Iedere wegwerp-luier-baby produceert een ton afval, en verbruikt 6 volwassen bomen en 70 liter petroleum. Petroleum? Ja, daarvan wordt de ‘superabsorber’ gemaakt waardoor een baby een bevuilde wegwerpluier wel drie uur aan kan houden zonder hinder te ondervinden. Dat maakt wel dat ze in vergelijking met herbruik-luier-baby’s later zindelijk zijn.

De kostenvergelijkingen lopen wat uiteen: volgens José Delameilleure kom je sowieso goedkoper uit, volgens andere bronnen is dat pas vanaf hergebruik bij een tweede of zelfs derde baby. Een flinke aanmoediging is de subsidie die intussen 40% van de Belgische gemeenten (niét Antwerpen) geven aan wie voor wasbare luiers gaat. Dat doen ze omdat ze zo zelf hun uitgaven voor afvalverwerking kunnen verminderen, want maar liefst 8% van ons restafval bestaat nu uit wegwerpluiers. José Delameilleure berekende voor de lol dat China vijfhonderd extra verbrandingsovens nodig zou hebben als men daar naar Belgische normen wegwerpluiers zou consumeren. Momenteel draagt 95% van de Chinese baby’s die namelijk niet.

0 Comments on “Nieuw record wasbare-luiers-verwisselen”

Leave a Comment