- Redactie Radio Centraal - https://redactie.radiocentraal.be/Home -

Investeer nu in Israel

We praten met Bart Ouvry, woordvoerder van minister van buitenlandse zaken Karel De Gucht. Europa is verdeeld over de aan te nemen houding ivm het bombarderen van VN gebouwen door Israel. Italie, Duitsland, Holland en Roemenie willen niet weten van een veroordeling. Een andere groep landen, waaronder Belgie, wil een internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen.  (Over dat initiatief zouden we later niets meer vernemen.)

De aanval op Gaza weerhield het ministerie van buitenlandse zaken er echter niet van om tijdens de invasie een pagina op zijn website te plaatsen die investeren in Israel promoot. Volgens Buitenlandse Zaken is bijvoorbeeld “het  groot militair industrieel komplex” van Israel een factor die investeren in het land de moeite maakt.


Bart Ouvry ziet geen graten in de promo-pagina: “Men moet dat geen promotie-webpage noemen. Voor elk land hebben we een pagina ten behoeve van de prive sector die de mogelijkheden geeft voor het bedrijfsleven voor dat land geeft. Het is een technische kwestie en de teksten worden opgesteld door economische specialisten.
Maar we hebben de tekst op een politiek niveau herbekenen en ze aangepast omdat er een aantal zaken instonden ongelukkig waren.  We denken dat de tekst zo neutraal en beschrijvend mogelijk moet zijn en hebben ze in die zin aangepast.” zegt Ouvry

Toch zien we nog steeds verwijzingen die in kontrast lijken met de meer kritische houding die De Gucht soms lijkt aan te nemen: “Omwille van de verplichte legerdienst en een groot militair-industrieel complex telt Israël veel ingenieurs die na hun lederdienst bedrijven opstarten in de telecommunicatie, ICT en halfgeleiders.”
Ook de bouwprojecten (waarvan een deel in gebieden waar Israel volgens de VN niets te zoeken heeft)  zijn voor Buitenlandse Zaken een investeringsopportuniteit.

” We hebben een dergelijke tekst voor kwasie elk land van de planeet. Dat is een dienst aan het bedrijfsleven. Het is niet zo dat we alleen teksten publiceren over landen die aan al onze normen inzake mensenrechten beantwoorden. Het zijn teksten die geen oordeel vellen over de omstandigheden in een land zelf. Ook voor Iran staat er een dergelijke tekst op. Er is noch op Belgisch, noch op Europees vlak sprake  van een aanpassing van de economische relaties met Israel.” zegt Bart Ouvry.
Er staat inderdaad ook een tekst over Iran op de website van buitenlandse zaken. Enigzins verouderd en van een duidelijk andere teneur. Over Soedan, Birma en Zimbabwe vonden we  niets. Gelukkig.
Maar spelen politieke faktoren dan soms toch een rol?