- Redactie Radio Centraal - https://redactie.radiocentraal.be/Home -

Proud to be a docker 1

In deze eerste editie van Proud to be a Docker gaan we terug in de tijd en overlopen we de geschiedenis.  De havencodex (1928), de 7-uren werkdag en 12 000 stakers in het sportpaleis (1936), de bestaanszekerheid (1946), De Wet major en de erkende havenarbeid (8 juni 1972), de staking van ’73, de mislukte Port Package I (2001-2003 ) en PortPackage II (2004-2006) en andere pogingen om de liberalisering van de haven te bewerkstelligen. Interviews met Kathleen Van Brempt (SP.A) en Stephan Van Fraechem, havenhistoricus.

Interview met europarlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) over de liberalisering van de haven en de mislukte pogingen Port Package I en II in te voeren, het Europees verzet en de huidige pogingen om dit maal via juridische weg te proberen aan de wet major te wriemelen.

Een openlijke aanval op het statuut van de havenarbeid zal in deze legislatuur niet meer te verwachten zijn, aldus Van Brempt. Het wordt dus wachten hoe de politieke machtsverhoudingen gaan liggen na de verkiezingen van 2014 om te zien hoe dit dossier evolueert op federaal en Europees  niveau.

Interview met Stephan Van Fraechem in de hoedanigheid van havenhistoricus over de tot standkoming van de Wet Major. Wie is de Louis achter de Wet Major. De Antwerpse havenarbeiders zijn wereldwijd gekend voor hun know-how en expertise. We overlopen de evolutie van hun statuut.

 

 

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Proud to be a docker 1"

#1 Comment By ALBERT GELENS On November 15, 2012 @ 4:28 pm

Voor wanneer de volgende afleveringen?