- Redactie Radio Centraal - https://redactie.radiocentraal.be/Home -

Districtsraden in de kijker: Borgerhout, Antwerpen, Merksem

Een nieuw jaar betekent voor Antwerpen ook een hele reeks nieuwe besturen die ingezworen moeten worden.  In Antwerpen bestaan dan nog eens 9 districten die allemaal hun eigen bestuurscollege en districtsraad hebben. Uw bekend redactieteam trok op avontuur naar het Moorkensplein in Borgerhout, de Lange Gasthuisstraat in Antwerpen en het Burgemeester Nolfplein in Merksem. In onze drukke agenda was spijtig genoeg geen plaats voor Berchem en Ekeren. Zij zien ons echter zo snel mogelijk terug.

CHRONOLOGISCH OVERZICHT VAN DE OPNAME (met tijdscodes om mensen die u niet graag hoor te skippen)

00:00 Afgelopen week waren er 5 installatievergaderingen. Uw redactieteam koos er drie uit (Berchem en Ekeren konden we tot onze grote spijt niet volgen wegens te weinig tijd en af en toe overlappend) en ging daar iedere keer de cavabar plunderen.

District BORGERHOUT
00: 15 We begonnen de week in Borgerhout. Eerder dit jaar hadden we al twee schepenen in de studio, maar nu werden ze officieel ingezworen. Borgerhout is een speciaal geval: de N-VA zit in de oppositie en PVDA+ zit in de meerderheid.
00:48 PVDA+ heeft 4 verkozenen in de meerderheid. Zohra Othman is schepen en daarnaast heb je ook nog Tom Claessens (fractieleider), Els Roes en Sofie Sas. We spraken met de jeugdige Sas.
2:34 De oppositie is levendig in Borgerhout. Ze trokken direct fel van leer in de eerste vergadering.
3:51 We spraken met de Borgerhoutse sp.a-voorzitter Jo Vermeulen over zijn fractie, over de oppositie en zijn eigen plannen.
10:02 Het worden zes jaren rock&roll in Borgerhout. Zoals we het van Borgerhout gewend zijn.

District ANTWERPEN
10:20 Districthuizen zijn bijna altijd paleizen. Behalve in Antwerpen, waar de buitenkant nog mooi was maar de binnenkant even groot als de studio van Radio Centraal bleek te zijn.
11:22 De eerste die we zagen was een man die de verpersoonlijking van Zwitserland was. Logisch, als voorzitter van de districtsraad. Marco Laenens wordt de komende 6 jaar voorzitter van de districtsraad.
13:26 De districtsraadvoorzitter of -burgemeester is Zuhal Demir van N-VA. Zij benadrukt dat het districtscollegevan Antwerpen een vliegend college wordt.
15:00 De voorgangster van Demir is Chris Anseeuw. Zij zat in de raadszaal als pasverkozen lid van de oppositie.
18:03 Lieve Stallaert is de komende 6 jaar schepen.
23:36 Jan van der Vloet, ooit nog te gast tijdens het debat over de sociale huisvestiging, is fractieleider van N-VA.
25:00 Bert beschrijft het kleedje van een raadslid.
25:09 Iez vindt het niet tof dat we de kledij van de mannen niet beschrijven.
25:24 Tatjana Scheck dan maar. Uittredend schepen en de komende jaren kritisch lid van de oppositie.
27:45 Het Vlaams Blok deed weer wat ze als geen ander kunnen: irrelevant zijn, deze keer middels een interventie over de hoofddoek van districtsraadlid Karima Amaliki van PVDA+. Haar stellen we aan haar voor en we nemen ook haar collega Ilona van Looy even bij de hand.
30:20 Qua diversiteit is deze districtsraad een afspiegeling van Antwerpen.
30:56 Samuel Markowitz is een nieuwkomer in de raad. Voor Open VLD wordt hij over 2 jaar wel schepen.
34:11 Er zit een verhaal achter de das van Marco Laenens.

District MERKSEM

34:30 Luis en Bert verliezen zich in het beschrijven van het districtshuis van Merksem. Ze klinken als Michel Wuyts tijdens een gemiddelde rit van de Tour de France.
35:12 Karin Staes is een nieuwkomer in het college van Merksem voor Groen.
37:00 Er zitten ook Blokkers in.
37:23 Tristan Faes
39:03 Koen de Cock
41:54 Kris Janssens
46:54 Luc Bungeneers
52:53 Bob Dylan piept even
52:56 Gilbert Verstraelen en afscheid