- Redactie Radio Centraal - https://redactie.radiocentraal.be/Home -

EU legt eigen sponsoring bezetting Palestina aan banden

De Europese Commissie publiceerde op 19 juli een richtlijn die de Europese steun aan Israëlische investeringen in de bezette Palestijnse gebieden moet stoppen.
We praten met Lene van Vredesactie.

De stap is relatief beperkt want betreft alleen geld uit het Europees budget. Bedrijven en andere organisaties kunnen nog altijd meewerken aan de exploitatie van de bezette Westelijke Jordaanoever en van het geannexeerde Oost-Jeruzalem.
Enigzins eigenaardig, aangezien het koloniseren van bezet gebied niet kan volgens internationaal recht (Verdrag van Den Haag). De illegaliteit van de bezetting van Oost-Jeruzalem werd door VN resolutie 478 in 1980 trouwens nog eens expliciet herbevestigd. Ook de discriminatie van de Palestijnse bevolking in bezet gebied is niet gepermiteerd volgens de vierde Geneve-conventie. Die werd afgesloten na de ervaring met de Duitse bezetters tijdens de tweede wereldoorlog.

Is deze richtlijn het resultaat van politieke druk om hulp aan de bezetting te stoppen, of moet ze eerder gezien worden als een poging om investeringen in Israël zelf veilig te stellen? Verder stelt de vraag zich of beide wel kunnen gescheiden worden aangezien Israël zelf zonder verpozing doorgaat met het bouwen van nederzettingen op Palestijns gebied.