- Redactie Radio Centraal - https://redactie.radiocentraal.be/Home -

de Petrol-watcher

De fameuse  energie-onafhankelijkheid van de Amerikanen: ze zijn er nog helemaal niet maar er werd onlangs wel een symbolische stap gezet toen de China de ongemakkelijke eerste werd in de lijst van grootste olie-importeurs.

De tijd van de spotgoedkope olie mag dan wel voorbij zijn, voorlopig ziet het er niet naar uit dat de wereld zonder olie en gas valt: de Amerikanen gaan de komende jaren meer produceren door/dankzij de schalie technologie, Brazili√ę verwacht dat het zijn productie de komende 20 jaar zal verdrievoudigen, de Saoedische olieproductie bereikte onlangs een rekord, de Canadese output -vooral uit de vervuilende teerzanden- zal sterk stijgen enz enz.. .
Het verbruik aan olie zal volgens het Internationaal Energie Agentschap de komende 20 jaar mee stijgen met de productie, met 15% tot bijna 115miljoen vaten per dag. Hoe dit te rijmen valt met de dringende nood om de CO2 uitstoot wereldwijd te doen zakken is niet duidelijk. De investeerders lijken er voorlopig nog niet van wakker te liggen.