Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Jewish Voice for Peace

Share

Na het zware incident rond een tunnel onder de tempelberg in Jeruzalem in 1996 kwam een groep Joden in San Francisco tot de mening dat die chronische uitbarstingen van geweld niet opgelost konden worden zonder de basisoorzaken aan te pakken: de zo te zien definitieve militaire bezetting van Palestijns grondgebied, de systematische discriminatie van Palestijnse burgers in Israël, en de onmogelijkheid voor Palestijnse vluchtelingen om naar hun woonplaats terug te keren. Zij vonden het bovendien belangrijk die mening uitdrukkelijk als Joden te verkondigen, omdat anders makkelijk de indruk ontstaat dat alle joden het en bloc eens zijn met alles wat de staat Israël onderneemt. Als burgers van de VSA voelden ze zich ook extra verantwoordelijk, gezien de rol van dit land in het conflict. Daarom richtten ze Jewish Voice for Peace op, intussen uitgegroeid tot een organisatie met een klein vast team, een indrukwekkende adviesraad (Noam Chomsky, Noami Klein …), een rabbinale raad, een jongerenafdeling, en een hele rits vrijwillige lokale en thematische groepen.

JVP doet mee aan BDS-acties, specifiek tegen bedrijven die winst maken uit de bezetting. Sydney Levy, Advocacy Director, benadrukt dat het nooit gaat om acties tegen Israël op zich of om antisemitisme (= identiteit), maar om de toepassing van het internationaal recht en het respecteren van mensenrechten (= gedrag). Zolang daar rekening mee gehouden wordt, is het voor JVP verder eender wat de uitkomst is, één of twee staten, maar voor échte onderhandelingen moet er wel eerst een einde komen aan de bezetting, want tussen bezetter en bezette is geen evenwaardige dialoog mogelijk.

JVP geeft ook ruchtbaarheid aan het geval van de Refuseniks, de Israëlische principiële dienstweigeraars in de gevangenis. Verder voeren ze een aantal blogs: The Only Democracy, om aan te tonen dat de bewering van Israël de enige democratie in het Midden-Oosten te zijn, geen steek houdt; en Muzzle Watch, over gevallen waarin kritiek op de staat Israël en de houding van de VSA in deze in de kiem gesmoord worden, meestal door met de antisemitische vlag te zwaaien.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje
 

0 Comments on “Voorwaarts!? Jewish Voice for Peace”

Leave a Comment