- Redactie Radio Centraal - https://redactie.radiocentraal.be/Home -

Huber Ballesteros eindelijk vrij?

Bruno Verlaeckt, voorzitter van ABVV Antwerpen, was in onze studio naar aanleiding van een persbericht over de zaak van Huber Ballesteros. Als ondervoorzitter van FENSUAGRO, de vakbondsfederatie voor de agro-industrie, was Ballesteros in augustus 2013 mede-organisator van een nationale staking. Aan de vooravond daarvan zou hij naar een overleg gaan met de president. In plaats daarvan werd hij opgepakt. Sindsdien zit hij in de gevangenis, op verdenking van samenwerking met / steun aan de guerrilla, tot dusver zonder proces.

Nu is dit soort repressie niet zo ongebruikelijk in Colombia. Alleen al van FENSUAGRO zitten 150 vakbondslui achter de tralies, en dan mogen ze nog van geluk spreken, want nergens ter wereld worden zoveel vakbondmilitanten vermoord. Het geval van Ballesteros werd zowat een symbooldossier voor deze problematiek. Hij kreeg zelfs in 2014 een lugubere prijs van het actieplatform Stop the Killings.

Nu maandag 8 februari komt er dan een hoorzitting. Daarin kan besloten worden dat de eerder geformuleerde beschuldigingen ongegrond zijn, waarop Ballesteros vrij zou komen. Dat is niet onwaarschijnlijk, aangezien er momenteel ook vredesbesprekingen lopen zijn tussen de Colombiaanse overheid en de guerrillagroepen. In die algehele sfeer van toenadering zou de overheid ook tegenover gevangen mensenrechtenactivisten een andere houding kunnen gaan aannemen.