- Redactie Radio Centraal - https://redactie.radiocentraal.be/Home -

TTIP op een dood spoor?

Deze week werd TTIP, het dereguleringsverdrag tussen de EU en de VSA, afgeschreven door zowel Duitse als Franse toppolitici.
Volgens Marc Maes van 11.11.11 gebeuren de uitspraken echter om de verkeerde redenen.

“Het wijst op zenuwachtigheid. Deels vanwege het verzet tegen het akkoord, maar vooral om ze vinden dat de Amerikanen niet genoeg toegevingen doen. Iedereen maakt zich zorgen over de impact van TTIP op onze regelgeving, op de democratie en over het gebrek aan transparantie. Voor hen is het probleem blijkbaar de markttoegang (voor Europese multinationals).”

“Het ziet er dus naar uit dat het niet zal lukken om tegen het einde van het jaar een akkoord over TTIP te hebben, maar op 22 september wordt beslist of CETA, een gelijkaardig verdrag met Canada, in uitvoering treedt zonder dat de parlementen er hun zeg over gedaan hebben.”

Daarom is er op dinsdag om 20 september om 17uur een betoging gepland in de Brusselse Wetstraat. Meer info op stopceta.be.

Het zou kunnen dat de omstreden ISDS-clausule niet  onmiddellijk in werking zal treden. Dat blijkt ook uit het verslag van de vergadering van het Comité Handelsbeleid van 15 juli. Die ISDS-clausule zou buitenlandse multinationals toelaten om Vlaamse en Belgische wetten aan te vechten via aparte rechtbanken en is discriminerend voor Vlaamse burgers en ondernemingen. Of dat betekent dat ISDS afgevoerd zou worden of later juist stilletjes in werking zou treden, is nog niet duidelijk.

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "TTIP op een dood spoor?"

#1 Comment By grrrr001 On September 4, 2016 @ 5:39 pm

@dreynders 31 aug. Als vertrouwensman? van de vlaamse meerderheidspartijen nog even wat graaien om
een al even vreselijk kontrakt te bedingen voor CETA wat juist hetzelfde is als TTIP

Cecilia Malmström heeft geretweet
Canada Trade @CanadaTrade 28/07/2016/24 u24 uur geleden
Canada Trade heeft geretweet Göteborgs-Posten
Min Freeland and #EUtrade Commissioner @MalmstromEU highlight #CETA as most progressive free trade
agreement. lekker blijven voortdoen om die vuile deal te kunnen
opdringen

Met goedkeuring van alle meerderheids partijen zegt @GeertBourgeois
Heel duidelijk. De drie partijen van de Vlaamse regering stemmen voor #CETA in Brussels parlement. Belangrijk voor onze welvaart.
Dus nva, liberalen en cdnv die ons deze gruwel door de strot willen duwen