Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Criminaliteit Antwerpen bijna gezakt tot niveau Molenbeek

Share

Socioloog Jan Hertogen doorploegde de recentste criminaliteitscijfers en komt tot enkele opmerkelijke vaststellingen.

De dalende trend van het aantal geregistreerde delicten  zet zich ook door in Antwerpen. Meer opmerkelijk echter is het feit dat de criminaliteit in Antwerpen hoger ligt dan in Molenbeek of Schaarbeek.

“De criminaliteit per aantal inwoners in Antwerpen is gezakt tot op het niveau van het Brussels gewest. Maar criminaliteit staat vooral in verband met de aanwezigheid van en het verkeer van mensen, ook niet inwoners, zoals pendelaars. Als je daarmee rekening houdt dan blijkt dat Brussel nog altijd beter scoort dan Antwerpen wat betreft veiligheid.”

Een andere opmerkelijke vaststelling van Hertogen is dat daling van de criminaliteit samengaat met hoge immigratie en met een hoger aantal leefloners. “Hoe meer mensen migreren naar een stad, hoe meer de daling van de criminaliteit. Dit betekent niet noodzakelijk dat er een oorzakelijk verband is, maar we zien wel dat de fenomenen terzelfdertijd optreden.”

Links:
BuG 387 van Jan Hertogen over de criminaliteitscijfers
Spreadsheet met de cijfers

0 Comments on “Criminaliteit Antwerpen bijna gezakt tot niveau Molenbeek”

Leave a Comment