- Redactie Radio Centraal - https://redactie.radiocentraal.be/Home -

Thaïs Bagula – Radio Maendeleo

In onze studio: Thaïs Bagula, directeur van Radio Maendeleo in Bukavu. Hij vertelde ons over hun nu 25-jarige lokale radio, ooit opgericht door ontwikkelingsorganisaties om hun werking beter in de wijde omgeving bekend te maken.

Om de bevolking hier ook echt praktisch over te laten nadenken, ontstonden er zogenaamde radio-clubs. Dat houdt in dat er binnen de uitzendradius intussen zo’n 100 groepjes mensen zijn die samen naar programma’s rond bepaalde thema’s luisteren en daarna daarover discussiëren. Vanuit diezelfde radio-clubs komt er een hoop informatie naar Radio Maendeleo over wat er gebeurt buiten de grote stad, en daarmee wordt dagelijks een eigen ‘regionale’ nieuwsuitzending gemaakt.

Thaïs Bagula is ook betrokken bij een netwerk van gemeenschapsradio’s in de regio, RATECO (Réseau des Radios et Télévisions Communautaires de l’Est de la R.D.Congo). Er zijn overigens, net als bij ons, ook veel in naam lokale radio’s die eigenlijk gestuurd worden door partijen die er belang bij hebben dat hun stem nadrukkelijk door de bevolking gehoord wordt. Er is b.v. ook daar een Radio Maria.

Thaïs Bagula is in België als één van de changemakers die 11.11.11 in haar campagneweek in ons land ontvangt. Op deze webpagina van 11.11.11 vindt u meer informatie over hem en zijn radio. Onderaan staat bovendien een veelbelovend ogende link naar een studie over de persvrijheid in Congo.

Afbeelding gebruikt met toestemming van 11.11.11