- Redactie Radio Centraal - https://redactie.radiocentraal.be/Home -

Voorverkiezingen Iowa: (G)een softwareprobleem

Het Democratic National Committee (DNC), de leiding van de Democratische partij in de VSA, laat de presidentiele voorverkiezingen in Iowa helemaal in de soep draaien  doordat app die moest dienen om de stemming te vergemakkelen niet werkte. Er is meer aan de hand dan een technisch software probleem, aldus onze correspondent Derek Monroe.

“Het weekend voor de stemming kon de krant The Des Moines Register, na een traditie van 73 jaar,  geen peiling pubiceren. Waarom dit gebeurde was onduidelijk en toen ik de redactie belde wilde de hoofredacteur geen uitleg geven. Ik hoorde uit goede bron dat de beslissing om de uitslagen van de peiling niet te publiceren er kwam nadat bleek dat favoriet Joe Biden pas op de vierde plaats stond. ”

“Bernie Sanders behaalde de meeste stemmen maar  krijgt door het systeem niet het grootste aantal afgevaardigden, waardoor de onbekende Buttigieg als overwinnaar naar voor komt. Bovendien blijkt nu dat het campagnefonds van Buttegieg 42.500 duizend dollar geschonken had aan Shadow Inc., de firma die de niet werkende App heeft ontwikkeld.  Die firma werd trouwens opgezet door mensen uit het voormalig campagneteam van Hillary Clinton.”

“Het komt allemaal voor als een herhaling van de sabotage van Bernie Sanders door het DNC. Als klap op de vuurpijl heeft het DNC nu beslist dat ze zelf de stemmen zal hertellen in de districten waar Bernie het hoogst scoorde. ‘Het gaat er binnen de partij helemaal niet over wie stemt maar over wie de stemmen telt’ zei Jozef Stalin in 1923. Wie had ooit gedacht dat de woorden van vadertje Stalin 97 jaar later nog weerklank zouden krijgen in de Verenigde Staten van Amerika.”