- Redactie Radio Centraal - https://redactie.radiocentraal.be/Home -

Alternatieven studie: afvalverbranding beter in de haven

foto: RC

ISVAG, het afvalverwerkingsbedrijf van Antwerpen en de omliggende gemeenten, wil een nieuwe afvalverbrandingsoven bouwen in Wilrijk. De stad Antwerpen liet door VITO een studie uitvoeren naar alternatieven maar hield het rapport achter. Nadat de stad verplicht werd de resultaten publiek te maken, blijkt dat er volgens de studie betere alternatieven bestaan.

De bouw van een oven in de Antwerpse haven is volgens de VITO studie te verkiezen omdat ze daar aan een veel hoger energetisch rendement kan werken, waardoor ook de CO2-uitstoot zal dalen. Dat komt doordat de stoom die de oven in de haven zou produceren onmiddellijk kan gebruikt worden door de industrie, terwijl het heet water dat ze in Wilrijk zou produceren enkel in de koelere maanden van nut zou zijn. Bovendien zal het nog twintig jaar duren vooraleer het warmtenet in de omgeving van Wilrijk volledig uitgebouwd is. Daardoor komt het rendement van de installatie in de haven uit op minstens 80% terwijl de ISVAG-installatie ten zuiden van Antwerpen na aanleg van het warmtenet na twintig jaar op een rendement van 56% blijft steken.

Dat was voldoende reden voor het Vlaams Energieagentschap (VEA) om een negatief advies te geven voor de bouw van de nieuwe installatie in Wilrijk.  OVAM gaf een gunstig advies onder voorwaarden. Volgens OVAM overschat ISVAG de nodige capaciteit, is voor de site in Wilrijk geen modal shift mogelijk, en valt het te bezien of de havenlocatie geen goed alternatief is. OVAM verwijst naar het VEA wat betreft de (mindere) energieperformantie.  Het gunstig advies van OVAM was onder de voorwaarde dat het VEA een positief advies geeft. Aangezien dat er niet kwam, is het advies van OVAM de facto ook negatief. De andere voorwaarde was dat ISVAG afval zal mogen verwerken dat afkomstig is van buiten het huidig verwerkingsgebied. Volgens Erwin Van de Mosselaer van de Milieuraad van Aartselaar zit daar een probleem: “Volgens de statuten mag ISVAG zelfs sowieso geen afval van andere locaties verwerken.”

In een opvallende wending werd vanuit het VEA door een medewerker een ‘voorwaardelijk positief’ advies verstuurd, de dag na het negatief advies van de administrateur generaal. Het tegenadvies laat een opening voor de bouw van de oven in Wilrijk, moest uit de gedetailleerde engineering studie blijken dat de efficiëntie van de installatie voldoende kan opgekrikt worden. Een gedetailleerde engineeringstudie kan echter nooit een gat van tientallen percenten in energetisch rendement dichten. Het tegenadvies is dus een manoeuvre om de Wilrijk-optie open te houden. De druk op VEA zou vanuit het kabinet van de Antwerpse schepen Koen Kennis zelf gekomen zijn.