- Redactie Radio Centraal - https://redactie.radiocentraal.be/Home -

Open brief uit de scheikunde aan patronaat en politiek

Foto: Leen N. (RC)

Een aantal delegees kropen in de pen en schreven een open brief uit de scheikunde gericht aan VBO, VOKA en minister van Werk.

Raf Van Gestel, vakbondsafgevaardigde bij Air Liquide (Chemie, Haven van Antwerpen) over Helden blijven helden“Het zijn geluiden  van de werkvloer die we vertolken, want het is daar dat de rijkdom wordt geproduceerd. Uiteraard willen we ook de hand reiken naar andere sectoren die het minder gemakkelijk hebben, zoals de zorg, werknemers van de grootwarenhuizen, vuilnisophaling, openbaar vervoer, schoonmaak etc. Allen hebben we onze plicht gedaan. Het is in deze tijden dat duidelijk werd welke beroepen ertoe doen in onze maatschappij: niet die van de mannen in hun chique kostuums, maar van diegenen in hun schort of hun overall.”

De afgevaardigden vinden dat de werkgevers proberen van deze crisisperiode gebruik te maken om een nieuwe aanval in te zetten op verworven rechten. Van Gestel: “We hebben het onder andere over hyperflexibiliteit, waarbij overuren niet meer als overuren worden beschouwd. Bij de dienstencheques spreekt men zelfs over ‘minuren’. Het Voka stelt ook éénzijdig dat er meer nachtwerk moet gebeuren om de schade in te halen terwijl de vakbonden buitenspel worden gezet.”