- Redactie Radio Centraal - https://redactie.radiocentraal.be/Home -

Lichtfestival op de Slachthuissite

Op vrijdag 19 een zaterdag 20 februari 2020 vond het sxa.dyu festival plaats. Sxa.dyu (lees: schaduw) had als uitvalsbasis een site aan de slachthuislaan waar sinds 2018 Archipel is gevestigd , een werkruimte voor artiesten en ambachtslui. We spraken met Beau, organisator achter het audiovisuele festival.

Sxa.dya is ‘schaduw’ geschreven volgens het IPA notatiesysteem (International Phonetic Alphabet). Archipel heeft een verleden van meertalige projecten (De Toren Van Babel), en wou ook met dit lichtfestival taalbarrières overstijgen. De atelierwerking van Archipel omvat een vijftiental kunstenaars (waaronder ook Rooftoptiger), waarbij buurtwerking centraal staat. Ook komende zomer staat er vanalles te gebeuren op de site, hopelijk met publiek.

Sxa.dya moest noodgedwongen toevlucht nemen tot een online streaming-event, nadat de stad na enkele weken onderhandelen de toestemming tot tijdelijke expo annuleerde. Het lichtfestival kon wel rekenen op een projectsubsidie van de Vlaamse overheid. Het doel was een reeks artiesten en ‘cultuurwerkers’ samen te brengen en te verbinden in een audiovisueel geheel, waarbij de industriële site een bepalende rol speelt. De vertaling naar een online-platform was niet vanzelfsprekend, maar mondde toch uit in een tweedaagse uitzending. Op de virtual screen van vrijdagavond stond de combinatie van audio en video centraal. Vooraf was er een open call gelanceerd die resulteerde in een tiental visuele inzendingen die werden afgespeeld tijdens verschillende optredens en dj-sets. Op zaterdagavond lag de focus meer op installaties die op de site waren geïnstalleerd.