- Redactie Radio Centraal - https://redactie.radiocentraal.be/Home -

Verkiezingen VK: (Noord-)Ierse nationalisten voor het eerst de grootste

Bron: Discogs

Enerzijds waren er in gans het land lokale verkiezingen. Anderzijds, en op de lange termijn politiek belangrijker, werd ook het  Noord-Iers parlement verkozen. Een terugblik op de verkiezingen van 5 mei in het Verenigd Koninkrijk met Kevin De Laet (van Babelonië).

“De lokale verkiezingen draaiden uit op een nederlaag voor de conservatieven. De brexit-partijen komen er op lokaal niveau helemaal niet meer aan te pas. In Schotland werden de nationalisten van de SNP en ook Labour versterkt. De SNP wordt steeds sterker en de nationalisten willen nog altijd een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid. De regering in Londen wil er niet van weten ‘want illegaal’, maar echt duidelijke regels over de zaak zijn er niet: de samenhang van Schotland en Engeland gaat terug naar de Acts of Union van de 18de eeuw. Of er een referendum komt, zal afhangen van de interne machtsevenwichten binnen het VK en ook van een eventuele internationale erkenning. De EU staat niet te springen om landen uit elkaar te zien vallen en weet niet welke houding aan te nemen tegenover een onafhankelijkheidsgezind Schotland.”

“Voor de eerste keer sedert de oprichting van een Noord-Iers parlement in 1921 is de grootste politieke partij niet ‘Unionistisch’ (pro-Engels). De (‘nationalistische’) Sinn Féin trekt de nationalistische kaart niet en heeft geen campagne gevoerd voor een hereniging met Ierland, maar had het over concrete (sociale) dossiers zoals huisvesting. De unionistische DUP van haar kant deed niet veel anders dan toeteren over brexit en de harde grens met de rest van het VK. Ze hebben in februari de regering laten vallen wegens de grensregeling en hadden dat twee jaar geleden ook al eens gedaan over het erkennen van het Iers als officiële taal”.

De DUP moet wel mee in het bad: “Het goedevrijdagakkoord van 1998 bepaalt dat er de facto ook een unionistische partij moet deelnemen aan de Noord-Ierse regering maar nu ligt de DUP dwars. Sinn Féin mag de eerste minister leveren, maar de DUP zal dat alleen aanvaarden als zij de vice)premier mogen leveren. Ondertussen wordt de regio bestuurd door de Britse minister van Noord-Ierse zaken.”