- Redactie Radio Centraal - https://redactie.radiocentraal.be/Home -

Regering geeft (opnieuw) groen licht voor stadion/parking in Vlaamse polders

Foto: Erik Ver Eecke

Na een positief advies van de Raad van State keurde de Vlaamse regering gisteren haar plan goed om een voetbalstadion met grote parking te laten bouwen in de West-Vlaamse polders. “De inhoud van het advies is niet publiek gemaakt en we hebben ook geen inspraak gehad  in de aanpassing van het plan”, reageert de lokale milieuorganisatie die de vernietiging had gevraagd van het oorspronkelijk plan.

In oktober had de raad van state het deel van het GRUP stedelijk gebied Brugge vernietigd dat bedoeld was om de bouw van een voetbalstadion voor Cercle Brugge mogelijk te maken. De Raad van State oordeelde echter dat het omzetten van kustpolders tot een parking voor 7.200 auto’s geen zorgvuldig ruimtegebruik was.

De stadiondossiers van Cercle en grote boer Club Brugge staan niet los van elkaar en de firma’s worden in hun uitbreidingsplannen gesteund door de lokale en Vlaamse overheden. Onmiddellijk na de afkeuring werd het RUP dan ook licht ‘geremedieerd’ waarna een advies gevraagd werd aan de Raad van State. Dat advies kwam er in december en was volgens minister Zuhal Demir positief. Gisteren kwam dan het bericht dat de Vlaamse regering haar plan goedgekeurd heeft.

De betonneringsplannen zijn omstreden bij milieuorganisaties, grondeigenaars en boeren die zich met succes tegen de parking/stadionplannen in de polders verzet hadden. “De regering zegt dat het advies van de Raad van State positief is, maar het is niet publiek gemaakt dus we weten niet wat erin staat”, zegt Erik Ver Eecke van milieuorganisatie Groen vzw. “We zouden die tekst dus graag analyseren om te kunnen beslissen wat ons te doen staat. We hebben geen inspraak gehad in de remediëring die beperkt was.”

Het stadiondossier vormt een relatief klein deel van de voortdurende strijd om de open ruimte rond Brugge. Zie ook onze bijdrage van afgelopen oktober en 2017 voor bijkomende achtergrond.