Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

SPECIAL: Radio 18/12 – Internationale dag van de Migrant

Share

Radio Centraal nam maandag 18 december deel aan radio 18-12, het internationale radioproject over de internationale dag van de migrant.

Tijdens deze radiospecial brachten we verslag uit over de 18-12 radiomarathon, met interviews, gesprekken en debatten over diverse aspecten van migratie, een selectie van reportages uit diverse continenten, verslag over andere deelnemende zenders wereldwijd,…

Tijdens de redactieuitzening op 16 december spraken we alvast met René Plaetevoet van vzw december 18, de NGO die het internationale gebeuren in de kijker zet. Wat is precies het opzet van het project ?

Op maandag 18 december spraken we onder andere met :

Geert De Volder werkt voor Artsen zonder Grenzen. AZG verstrekt ook in België medisch hulp onder andere aan mensen zonder papieren, hoe gaat dat in z’n werk ?

Biton Koulibaly is journalist. Hij werkt voor Alliance des Radio’s Communautaires du Mali, een netwerk van lokale radio’s in Mali. Enkele van de stations die bij dat netwerk zijn aangesloten nemen ook deel aan de Radio 18/12. Hoe gaat dat in Mali, welke aspecten migratie worden er ginder in de kijker gezet ?

Dame Diouf is trajectbegeleider voor Afrikaanse werkzoekenden. Daarnaast is hij ook actief binnen Cinemaf, het Afrikaanse filmfestival dat dit jaar voor de derde keer in Antwerpen werd georganiseerd en waaraan Radio Centraal ook dit jaar medewerking verleende.

Lode Berlage is ontwikkelingseconoom aan de KUL. Tegenwoordig verricht hij voornamelijk onderzoek naar de economische impact van vluchtelingenstromen. Samen met Dame Diouf hebben we een lang gesprek. In het eerste deel hebben we het over de historiek en de effecten van de migratie. In het vervolg (deel 2) van het gesprek zoeken we naar oorzaken van de armoede in het Zuiden en komen zo terecht bij de politiek van de Wereldbank, het IMF en hun armoedebestrijdingsprogramma’s. In het derde deel krijgen we een telefonische reactie op het gesprek en gaan voort op de economische effecten in de landen die immigranten ontvangen.

Frank Slegers werkt voor ACOD. Hij weet ons wat meer uitleg te verschaffen bij de Bolkensteinrictlijn en de detacheringsrichtlijn. Ook Dame Diouf en Lode Berlage nemen deel aan het gesprek.

Steven Smits werkt met minderjarige asielzoekers in het opvangcentrum in Kapellen.

Sammy en Khalid zijn twee Soudanese asielzoekers in België. Ze vertellen over hun leven hier. Ze vertellen onder andere over een informatieavond die De 8 recent organiseerden over de nieuwe asielwet.

0 Comments on “SPECIAL: Radio 18/12 – Internationale dag van de Migrant”

Leave a Comment