Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Veertiende dag algemene staking in Guinea

Share

Sango Nini Actualité – Emission: 20 janvier 2007 (interview en français)

GuinéeUpdate 22 januari: Maandag kwamen bij diverse betoging in Guinea 23 mensen om het leven. ‘s Avonds werden meerdere vakbondsleiders gearresteerd door leden van de presidentiële garde. Het bilan na 13 dagen algemene staking staat zo op 33 doden. Honderden mensen werden gearresteerd.

In het West-Afrikaanse Guinea is sinds 10 januari een algemene staking aan de gang. “Het is nog geen revolutie, maar ze zijn wel aardig op weg” zegt Janek Kuczkiewicz, directeur mensenrechten en syndicale rechten bij de Conféderation Syndicale Internationale, die regelmatig contact heeft met collega’s in Guinea.

De laatste 12 maanden was er reeds drie maal een algemene staking in het land om te protesteren tegen de corruptie en de hoge prijzen van basisproducten in het land. Guinea werd door Transparency International recent als meest corrupte staat in Afrika aangeduid. De vakbonden die gesteund door 14 oppositiepartijen opriepen tot de staking vragen inmiddels niet enkel meer om sociale en economische hervormingen, maar dat de president uit zijn ambt wordt ontzet. De 72-jarige president Lansana Conté die in 1984 na een staatsgreep zonder bloedvergieten aan de macht kwam, lijdt aan diabetes en zijn gezondheidstoestand zou verslechteren. De vakbonden protesteren ook tegen het feit dat de president in december 2006 twee persoonlijke vrienden uit de gevangenis kwam halen die opgesloten waren voor verduistering van overheidsgeld, één van hen is ex-minister Fode Soumah, de andere is Guinees rijkste man Mamadou Sylla.

De regering deed inmiddels enkele toegiften door lonen op te trekken, de belastingen op enkele producten te verlagen en de minister van staat te vervangen, maar de vakbonden hebben laten verstaan dat deze maatregelen onvoldoende zijn om de aangekaartte problemen op te lossen. Wordt vervolgd…

We vermelden in het interview dat we de Belgische media hierover nog niet hadden gehoord, maar dat was buiten de kranten van de dag zelf gerekend. Voor zover Radio Centraal goed geïnformeerd is duurde het tot 20 januari vooraleer de Belgische pers hierover iets publiceerde. Enfin, met onze programma-aankondiging op deze website van 19 januari was Radio Centraal dan toch nog het eerste medium om hierover in België te berichten. En daar zijn we slechts met schaamrood fier op.

0 Comments on “Veertiende dag algemene staking in Guinea”

Leave a Comment