Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Arrestaties bij het People’s Parliament in Kenia

Share

(Uitzending Vrije Radio – Interview Geudens: Nederlands – Interview Wambui: English)

Een 50-tal mensen van het People’s Parliament in Kenia werd zaterdag 10 maart met geweld opgepakt bij de Jeevanjee-Gardens in Naïrobi. Hoewel de Keniaanse wet dit voorschrijft, werden geen redenen opgegeven voor de arrestaties. Het geweld dat werd gebruikt bij de aanhoudingen en enkele gevangenneming van mensen van de organisatie eerder vorige week doet ernstig vermoeden dat het om een belangrijke golf van intimidatie en repressie gaat. Het Keniaanse People’s Parliament werd tijdens het Wereld Sociaal Forum 2007 bekend door de acties die het opzette om de commercialisering van het WSF aan de kaak te stellen. Maar ze organiseren in de Jeevanjee-Gradens al meer dan 15 jaar werkgroepen rond diverse maatschappelijke thema’s. Niet iedereen is daar blijkbaar zo blij om. Zondagavond zaten nog 27 mensen in hechtenis.

We bellen met onze man in Kenia, Jos Geudens. Hij geeft (in het Nederlands) enkele toelichtingen over het People’s Parliament en licht het waarom toe van de recente repressie tegenover de beweging. Hij roept ook alle organisaties op die tijdens het WSF 2007 konden kennismaken met het People’s Parliament (PP) om blijk te geven van hun ongenoegen tegen deze brutale onderdrukking.

Mwai Wambui is advocate en woordvoerder bij het PP in Naïrobi. Ze licht (in het Engels) toe op welke terreinen de organisatie actief is en wat er afgelopen week gebeurde. “Het People’s Parliament kan veeleer rekenen op steun van de bevolking dan op steun uit de politieke oppositie, die ideologisch nauwelijks van de regeringspartijen verschillen”, zegt Wambui. Enkele lokale NGO’s en mensenrechtenorganisaties hebben reeds hun bezorgdheid geuit over de recente gebeurtenissen. Ook vanuit vele internationale organisaties, waarvan er sommigen recent nog op het WSF aanwezig waren, komen verontrustte signalen. In Nairobi hebben inmiddels enkele advocaten zich voorbereid om maandagmorgen stappen te ondernemen voor de betrokken arrestanten.

0 Comments on “Arrestaties bij het People’s Parliament in Kenia”

Leave a Comment