Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Luc Walleyn over de zaak Charles Taylor in Den Haag

Share

Naar aanleiding van het proces rond voormalig Liberiaans president Charles Taylor had Radio Centraal een gesprek met advocaat Luc Walleyn. Momenteel vertegenwoordigt Walleyn een groep slachtoffers in de zaak Toma Lubanga Dilo voor het Internationaal Strafhof (ICC). De Congolese militieleider wordt beschuldigd van het inzetten van kindsoldaten onder de 15jaar.

Charles Taylors proces loopt op het moment dat het Internationaal Strafhof gefrustreerd is over de zaak Omar Hassan Ahmad Al-Bashir. Afrikaanse leiders weigerden tot dusver de Soedanese president uit te leveren. Al-Bashir wordt beschuldigd van gelijkaardige misdaden als de aanklachten tegen Taylor.

Sinds 13 juli 2009 zit Charles Taylor op de beschuldigdenbank van het Sierra Leona Tribunaal in Den Haag. De geldschieter van het Revolutionary United Front (RUF) pleit onschuldig voor elf aantijgingen die tegen hem worden gehouden, waaronder misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en een ernstige schending van het Internationaal Humanitair Recht.

Charles Taylor was een prominent ‘warlord’ in de eerste Liberiaanse burgeroorlog in de jaren negentig en schopte het in 1997 tot president van het West Afrikaanse land.Taylor wordt ervan beschuldigd de bloedige burgeroorlog in buurland Sierra Leona te hebben aangewakkerd. Het conflict in Sierra Leona duurde tot 2002 en leidde tot moord, verkrachting en mutilatie van de bevolking op grote schaal. De ‘oorlogsheld’ stapte af als president in 2003 onder internationale druk van voornamelijk de Verenigde Staten. Taylor ging in ballingschap in het Zuid-Oost Nigeriaanse Calabar. Daar vertoefde hij tot president Olusegun Obasanjo -eveneens onder politieke druk – besloot om Charles Taylor uit te leveren aan het strafhof.

Volgens de beschuldiging voorzag Taylor het RUF van wapens en munitie in ruil voor toegang tot grondstoffen uit Sierra Leona, voornamelijk diamant en kostbaar hout. De amputaties door het RUF maakten duizenden slachtoffers. Onder de 91 getuigenissen van de aanklager bevonden zich heel wat kindsoldaten.

De Verenigde Naties(VN) en de regering in Sierra Leona zetten in 2002 een ‘Special Court’ op in Sierra Leona. De VN besliste Taylors proces niet in de hoofdstad Freetown te houden, maar in Den Haag uit vrees dat zijn aanwezigheid de stabiliteit in de regio in gevaar zou brengen.

Drie gewezen leiders van de Armed Forces Revolutionary Council en twee leden van de Civil Defense Forces werden eerder dit jaar veroordeeld voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Sierra Leona. Het proces van drie andere voormalige RUF-leiders zit in de beroepsfase.

0 Comments on “Luc Walleyn over de zaak Charles Taylor in Den Haag”

Leave a Comment