Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Proud to be a Docker 4

Share

14.11.12 _ Vierde aflevering van Proud to be a Docker met Marc Loridan (BTB), Rik Lubbens (BTB), Zuhal Demir (N-VA) & Enrico de Simone (Progress Lawyers) Achtergrond:

Ports Package is een poging tot deregulering van arbeid op Europees niveau

 

2001-2003: Portpackage I, poging tot liberalisering van havendiensten, symbool van grensoverschrijdende solidariteit, ondermijnt werkomstandigheden in de havens, dient belangen specifieke politieke en economische macht, staking en vakbondsbetoging in Gent

 

2004-2006: Portpackage II: Dit voorstel werd ingevoerd op hetzelfde tijdstip als de invoer van de deregulering van havendiensten wereldwijd op de agenda van de Wereld handels Organisatie. Stelt “open en eerlijke concurrentie in de Europese havensector en vrije markt te bewerkstelligen zonder de operationele en commerciële autonomie van de Europese havens te ondermijnen” In de praktijk zou dit de introductie betekenen van een bureaucratisch havenmanagementsschema dat het economisch en sociaal goed werkend havensysteem schaadt karakteriserend voor de Europese havens. Het zou een deinvesteringsklimaat tot gevolg hebben met negatieve gevolgen voor de werkzekerheid van reeds werkende havenarbeiders, zeemannen en gelegenheidsarbeiders,staking en vakbondsbetoging in Straatsburg

 

Portpackage III ?, een verkapte vorm van de voorgaande pogingen tot liberalisering waar de druk op juridische weg wordt opgevoerd


0 Comments on “Proud to be a Docker 4”

Leave a Comment