Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Haïti – onvermogen overheid leidt tot lynchpartijen

Share
Jean Jacques Dessalines, één van de onafhankelijkheidsstrijders van Haïti

Bij bendegeweld zijn in Haïti de afgelopen twee jaar meer dan 700 mensen gedood en meer dan 100 vrouwen verkracht, zo meldt het Réseau National de Défense des Droits Humains (RNDDH). Het ras le bol van de bevolking vertaalt zich inmiddels in lynchpartijen. Die hebben – zonder enige vorm van proces – intussen meer dan 100 vermeende bendeleden het leven gekost. We spreken met Els Hortensius van de Coordination Europe Haïti (COEH) over de situatie in het land.

Terwijl het tekort aan voedselveiligheid stilaan dramatische proporties aanneemt, spreken sommigen over toestanden die te vergelijken zijn met een burgeroorlog. De internationale gemeenschap blijft inmiddels de de facto eerste minister Ariel Henry steunen, die aan de macht kwam na de moord op president Jovenel Moïse. Diplomaten leggen de focus op verkiezingen als oplossing voor de problemen, maar als mensen nauwelijks de straat op durven om naar de winkel te gaan, hoe kan je dan verkiezingen organiseren? Er bestaan andere initiatieven, zoals het Akkoord van Montana, gedragen door een breed spectrum van bewegingen en middenveldorganisaties die een transitie op gang willen brengen; maar die worden door de internationale gemeenschap niet serieus genomen.

0 Comments on “Haïti – onvermogen overheid leidt tot lynchpartijen”

Leave a Comment