Een gesprek met David van het team participatie stad Antwerpen, verantwoordelijk voor burgerbegroting, Tom Seerden van de Peperfabriek en Niek Everts van het Antwerps Straatsyndicaat.
Hoe inclusief is burgerparticipatie echt of welke drempels kunnen nog worden weggewerkt? En kan zo’n financiële boost aan burgerinitiatieven een scheef beleid rechttrekken of op z’n minst een beetje socialer maken?
De Peperfabriek biedt ondersteuning aan initiatieven rond etnisch-culturele diversiteit en maatschappelijke inclusie, duurzaamheid en klimaat, en rond sociale rechtvaardigheid. De activiteiten van en programmatie in de Peperfabriek gebeuren zoveel mogelijk in samenwerking met andere organisaties en burgerinitiatieven. Zo willen ze mondige en actieve burgers verenigen, maatschappelijke uitdagingen aankaarten en positieve, inspirerende alternatieven ontwikkelen. Ondertussen hebben ze al heel wat ervaring met de burgerbegroting. Ook nu dienden ze weer 6 diverse projecten in.
Eerder berichtte het Antwerps Straatsyndicaat enthousiast over de burgerbegroting van district Antwerpen. “Met de thema’s ´mensen helpen’, ‘mensen samenbrengen’ en ‘toegankelijke straten en pleinen’ kunnen we wel wat, … dachten we.”Eind juli, na een intensief proces van schrijven en bijschaven, verschenen “Lockers, een deurtje naar de toekomst” en “Sanitaire Stop” op de lijst van projecten waarvoor gekozen kan worden.Het bleek echter te vroeg victorie gekraaid. Het Antwerpse Districtscollege haalde 2 van de 3 projecten van de lijst. De reden? De grijze zone van bevoegdheidsverdelingen. De inrichting en de toegankelijkheid van de openbare ruimte is bevoegdheid van het district. Bloemen en planten, beugels voor fietsen, kan allemaal. Sanitair of lockers die een deurtje voor de toekomst kunnen zijn… daar gaat de stad over, niet het district, zo luidt het. Of is het toch vooral de doelgroep van dak- en thuislozen, waar deze initiatieven op inzetten, die wat moeilijk ligt?
Niek Everts: “Onze projecten zijn uitdrukkelijk met een participatieve insteek geschreven. We wilden met deze projecten zowel straatbewoners als omwonenden en andere passanten betrekken in het realiseren van een aangename en toegankelijke publieke ruimte voor iedereen. Maar we blijven hoopvol! We gaan door!De burgerbegroting heeft onze ‘werking’ wel geselecteerd. JE KAN DUS NOG STEEDS STEMMEN OP ONS ALS VERENIGINGEn … door op ons als vereniging te stemmen kunnen we onze slagkracht en creativiteit blijven versterken en is het deurtje naar de toekomst toch niet (helemaal) gesloten !
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: Apple Podcasts | Android | RSS
0 Comments on “Burgerbegroting 2024, wie participeert mee?”
Leave a Comment