Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De geopolitieke situatie van de Koerden in Syrië na Assad

Share

Orhan Kiliç foto: RC

Aan het woord Orhan Kiliç van Navbel, de Belgisch-Koerdische gemeenschapsorganisatie, over de situatie van de Koerden na Assad en de machtsovername door Hayat Tahrir al-Sham (HTS). 

HTS-leider Ahmed al-Sharaa, ook bekend onder zijn pseudoniem Abu Mohammad al-Julani, richtte in 2012 met steun van al-Qaeda het al-Nusra Front op om deel te nemen aan de Syrische burgeroorlog tegen de seculiere Ba’ath-regering van de Alawitische Bashar al-Assad. Sinds 29 januari 2025 is al-Sharaa de facto leider van Syrië. Wat betekent dit voor de toekomst van de vrouwen, de Koerden, de Druzen, de Ismaëlieten, Christenen, Alawieten en andere minderheden in de regio? Het rebellenoffensief dat Assad ten val bracht werd gesteund door Turkije. Assad vluchtte naar Rusland. 

HTS wil dat het geschrapt wordt van de lijst van terroristische organisaties en vraagt een einde aan het embargo tegen Syrië dat was ingezet onder Assad. HTS belooft gerechtigheid voor de misdaden van het Assad-regime, maar wie heeft er nog meer bloed aan de handen? 

Turkije houdt delen in het noorden van Syrië bezet en voedt de gevechten tegen de Syrische Koerden.

HTS had al langer de controle in Idlib, waar in maart 2024 protesten uitbraken tegen het bewind van al-Julani. 

De Koerden worden dan wel gewaardeerd als bondgenoot voor hun strijd tegen Daesh (IS) in de regio, maar wie helpt hen om een oplossing voor de Koerdische kwestie te verwezenlijken? 

0 Comments on “De geopolitieke situatie van de Koerden in Syrië na Assad”

Leave a Comment