Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Europees Witboek Transport

Share

De Europese Commissie publiceerde onlangs haar “Witboek Transport” waarin ze  haar visie van een verantwoord vervoersbeleid tot 2050 voorstelt. Het probeert vorm te geven aan de ambitie om aan de toenemende Europese transportbehoeften te voldoen zonder milieu, klimaat en gezondheid van de Europeanen naar de duvel te helpen.

We bellen Dirk Sterckx (open VLD), lid van het Commissie Vervoer van het Europees Parlement.


Het Witboek stelt onder andere voor om benzine- en diesel auto’s uit de stadscentra te weren,  het lange afstands vrachtvervoer sterk te verminderen, en vliegtuigen op brandstoffen met lage CO2 uitstoot te laten vliegen. 
Volgens Dirk Sterckx zal vooral  over de vermindering van het vrachtvervoer over de weg nog een hartig woordje gediscussieerd worden. Zelf vindt hij dat men op dat punt in Belgie nog verder moet gaan.

Het plan zal massale investeringen vergen en toch zal de mobiliteit van de burgers er op achteruitgaan en duurder worden (zie Effectbeoordeling). Toch denkt Sterckx niet dat dit betekent dat openbaar vervoer niet meer zal mogen gesubsidieerd worden. 

We leggen hem ook de problemathiek van de gesubsidieerde firma-auto’s in Belgie voor. En de contradictie tussen enerzijds de Vlaamse plannen die uitgaan van een sterke toename van het wegvervoer de komende decennia, en anderzijds het Witboek waarvan één van de belangrijkste doelen is dat dit juist niet gebeurt.
“Als Antwerpen als stedelijk gebied gedefinieerd wordt, dan zitten we inderdaad met een serieus probleem. Verder zouden we  Stef Proost Van de Leuvense Universiteit de zaak eens moeten laten onderzoeken. Er zijn een aantal zaken (in de Vlaamse  plannen) die in de richting van het Witboek gaan, maar de regeringen moeten serieus beginnen bestuderen hoe ze het Witboek gaan volgen.”

Andere links (Engels):
– Volledige Effectenbeoordeling: HIER
-“Future of Transport”. De huidige toestand, enquetes en problemathieken : HIER
-“Working Document” voor het Witboek: HIER

0 Comments on “Europees Witboek Transport”

Leave a Comment