Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Kernuitstap? Objectiviteit Commissie Energie 2030 onder vuur

Share

Het rapport van de Commissie Energie 2030, met een advies over het te voeren energiebeleid, is gepubliceerd. Het belangrijkste resultaat is, zoals hier eerder al voorspeld, een advies tegen de kernuitstap.

De SP-A, Groen! en de Bond Beter Leefmilieu hebben bedenkingen geuit bij de objectiviteit van de commissieleden.
We belden Bram Claeys van de BBL en gingen door de lijst van de permanente leden van de commissie.
Door een technisch probleem is er geen opname beschikbaar van het gesprek, maar wel tekst en uitleg.

De commissie energie 2030 bestaat uit 6 permanente en 9 niet permanente leden. Naast de voorzitter en ondervoorzitter zijn vier deskundigen permanent lid van de commissie.

William D’haeseleer, de voorzitter, is professor kernenergie aan de KUL. Zijn onderzoek wordt grotendeels gefinancierd door Electrabel, Tractebel Engineering en SPE. Hijzelf beweert dat dat zijn objectiviteit niet in de weg staat. De BBL is niet overtuigd.

Als tegenargument merkt D’haeseleer op dat hij voorzitter is van COGEN (vereniging ter promotie van warmtekrachtkoppeling of cogeneratie, WKK) en dat hij ook alternative energie doceert.
Bram Claeys merkt op dat D’haeseleer echter vooral naar buiten treedt als promotor van kernergie, eerder dan van WKK of alternatieve energie bronnen, waarvan hij het belang systematisch minimaliseert.d’Haeseleer geeft al sedert jaren presentaties waarbij hij scherpe kritiek uit op de kernuitstap.

Pierre Klees, de ondervoorzitter, is een nog virulenter voorstander van kernenergie. De man was, om zo te zeggen, het grootste deel van zijn carriere “Mr Nuclear”. Hij werkte in het begin van zijn carriere (jaren 50/60) in de BR3 proefreactor en bleef het grootste deel van zijn carriere in de sector actief vooral bij ACEC. Hij gaat er prat op 12 (of was het 16?) kernreactoren opgestart te hebben. Sedert begin jaren ’90 is hij actief als bestuurder van de Zaventemse luchthaven.

Volgens Gilbert Eggermont (VUB) leidde de groeiende invloed van de georganiseerde lobbying van de kernindustrie met vooral P. Klees als woordvoerder, tot een kentering in de politieke en vakbondsstandpunten, die aanvankelijk REG-investeringen verkozen boven een verdere uitbreiding van de nucleaire capaciteit. Dhr. Van den Broucke (toenmalig voorzitter van het ABVV), die een invloedrijke rol speelde in CCEG, NCE en Nationale Bank, was volgens Eggermont in april 1986 overtuigd van de noodzaak om de bouw van N8 te Doel toch goed te keuren. Maar toen was er Tsjernobil. Het CV van Paul Klees is te bezichtigen op vacature.com.

– Pierre Tonon was als voormalig bestuurder van Belgonucleaire ook jarenlang aktief in de sector maar is, althans openlijk, veel minder duidelijk pro.

– Baron Jacques De Ruyck (Prof. werktuigkunde, hernieuwbare energie, VUB) zou een neutraal profiel hebben.

Johan Albrecht Ugent-econoom, is een gematigd voorstander van kernenergie. Hij lijkt de redenering van de fanatieke voorstanders te volgen (i.e. dure uitstap, geen technische verantwoording), maar voelt minder de behoefte om die frekwent te uiten. – Baron Jean Marie Streydio, tenslotte, is gepokt en gemazeld in de kernindustrie. Streydio is prof kern- en zonneenergie van de UCL. Verder was hij ondervoorzitter en erevoorzitter van respectivelijk het SCK en NIRAS.

Met andere woorden, van de zes permanente zijn er vier die banden hebben of hadden met de nucleaire industrie. Het is ondenkbaar dat mensen als d’Haeseleer, Klees of Streydio ooit een andere besluit zouden of zullen formuleren dan dat de kernuitstap moet teruggedraaid worden. Er zijn geen nucleo-sceptici onder de permanente leden van de commissie.

De enige (niet permanente) commissieleden die reserves formuleren bij het terugdraaien van de kernuitstap zijn J-P van Ypersele (klimatoloog en lid van het IPCC bureau) en W. Eichhammer (van het Fraunhofer instituut). Eichhammer is misnoegd over het feit dat D’haeseleer de mogelijkheden tot energiebesparing gedeeltelijk negeert, aldus de BBL. Jean-Pascal van Ypersele heeft ondertussen ook al zijn ongenoegen geuit, vooral over het feit dat zijn bemerkingen door D’Haeseleer uit het rapport geweerd werden.

0 Comments on “Kernuitstap? Objectiviteit Commissie Energie 2030 onder vuur”

Leave a Comment