Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Update: onrusten in Somalië

Share

5 over 12 (redactietijd) – 6 januari & 20 januari

In Somalië “vertrok” de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIC) begin januari uit de hoofdstad zonder zich te verzetten tegen de regeringstroepen die op enkele dagen tijd weer de “controle” over het land innamen; met steun van Ethiopië weliswaar. Intussen blijft het onrustig in de hoofdstad Mogadishu waar minstens 3000 strijders van de UIC blijken te zijn achtergebleven. Regelmatig voeren die guerillia-acties tegen de aanwezige regeringstroepen en de Ethiopische soldaten. Die laatsten kunnen evenmin op veel sympathie van de Somaliërs rekenen, Somalië en Ethiopië voerden immers jarenlang oorlog met mekaar.

Op 6 januari hebben we Jos Geudens vanuit buurland Kenia aan de lijn. Hij heeft het over de toestand in Somalie en doet de complexe historische achtergrond uit de doeken.
Op 20 januari voelen we Jos Geudens met het resterende krediet van onze prepaid call card nog even aan de tand over de recente ontwikkelingen. De grens tussen Somalië en Kenia is nog steeds gesloten voor alle vluchtelingen en de Afrikaanse Unie kwam tot het besluit om 8000 soldaten naar Somalië te sturen.

2 Comments on “Update: onrusten in Somalië”

  1. #1 Fahran Omar
    on Apr 21st, 2007 at 6:14 pm

    De Somalische overgangsregering “TFG” was gevormd in Kenya 2004, na nijna 1,5jaar verzoeningsconfrence tussen de rivaliserende clannen van Somalië. De benoeming voor de top van de leiders van de oude gewapende krijgsheren was bedoeld om enerzijds hun dorst van macht te verzadigen en de verzoening tussen de Somalische clannen over het machtsverdeling te werken anderzijds. Wat we nu hebben gezien in de laatste weken waren boven onwaarschijnlijkheid en bevestiging van ongeloofwaardigheid van zogenaamd federale overgansregering, die de nieuw militaire campagne van de VS en Ethiopië boven alle Somalische bevolking en haar benodigdheden verkiest. Want deze volk heeft al genoeg van oorlogen gehad, ze willen alleen vrede en de normale gang van het menselijkleven.
    Ethiopië heeft maar een doel en is dat ze Somalië controleert via haar militaire ambitie in de regio die door de VS steunt. Want de premier van Ethiopië Meles Zenawi die gekend is voor zijn slechteste mensrecht, onderdrukking en ondemocratisch politiek, wil zijn interne conflict en oppositie uitschaken via het enige weg en het is om onvoorwaardelijke samenwerking met de VS. De Ethiopische oppositie krijgen geen aandacht vanuit de buitenlandse of Westerse politieke steun. Dit omdat de VS niet tegenwerkt.

    In de laatste weken heeft de bombardement in Mogadishu die bedoeld om volkerenmoord meer 1600 mensen hun leven gekost en meer dan 200.000 mensen gevlucht. Dit is wat de geschiedenis wil schrijven om diegen de verantwoordelijk zijn te straffen.
    De acties van Ethiopië en TFG rechtvaardigen oorlogsmisdaden en misdaden tegen het mensdom

    Etnische zuivering?

    Kolonel (president), Abdulaahi Yusuf Ahmed; Als ik vandaag sterf ben ik gelukkig, want ik heb eindelijk wraak kunnen nemen op mijn broer (ook andere kolonel) die door de burgeroorlog (1991) in Mogadishu gestorven is.
    Kolonel (president) Yusuf heeft het bevel gegeven aan de Ethiopische gevechtseenheden en zijn leger om de burgers in Mogadishu te bombarderen. Getuigen in Mogadishu vertellen dat het regeringsleger en Ethiopische gevechtseenheden met een steun van een speciaal Amerikaanse leger vliegtuig die de preciesheid van het doelwit aangeven, het centrum van de stad bombardeerden.

    De president (kolonel) is gelukkig over het bombardement en de verwoesting die de laatst twee weken gebeurden. Een getuige (die anoniem wil blijven) die heel dicht bij de president staat heeft deze laatste horen zeggen dat hij heel opgelukt was, wanneer hij de rook en de vlammen boven de ‘Bakara markt, Suuq – Bacaad’ (de bekendste winkelcentra en grootste inkomensbron van de Somaliërs in Mogadishu) zag.

    De president (kolonel) toonde geen spijt van zijn bevel tot bombarderen, en ook geen gevoel van menselijkheid, wanneer hij over de materiele schade en het aantal doden hoorde. Een van de Mogadishu ziekenhuizen (Digfeer hospital, Carafaat hospital) worden gebombardeerd, waar veel van de patiënten omgekomen zijn. Het aantal doden ligt ver boven de 600 mensen, waaronder veel kinderen, meer dan 30.000 mensen zijn gevlucht. Het andere ziekenhuis (Madina hospital) is het enige die momenteel wordt gebruikt waar artsen geen medische voorraden meer hebben en dat er overbevolkt is.

    Ooggetuigen vertellen dat mensen die uit hun huizen gevlucht zijn nog eens buiten de stad, onder de bomen gebombardeerd zijn.

    De neef van de kolonel Yusuf (president) zegde dat de president zegt dat dit een vergeldingactie was voor de dood van zijn broer in Mogadishu in begin 1991 door de vijandige clan (Hawiye).

    Het gedrag en de uitspraken van de kolonel Yusuf zijn in tegenstrijdig met de belofte om Somalië naar een democratische regering te leiden. Hij heeft immers zijn oorlogsmisdaden en krijgsheermentaliteit niet gewijzigd. Dit staat in het regeringsakkoord van Nairobi en was wat de rivaliserende clans zijn overeengekomen om de burgeroorlog te beëindigen. Hij had de eed afgelegd geen wraak meer te nemen tegen andere clans, om zo als interim-president het volk naar een geweldloze samenleving te brengen.
    Deze was ook de afspraak die de Verenigde Naties en de Europese Unie met zijn regering gemaakt hadden om zo een financiële steun te kunnen geven.

    Door deze handelswijze komt het vredesproces niet dichterbij voor Somalië.
    Fahran Omar
    Voorzitter: Somalische Culturele – Integratie Vereniging (SCIV)
    België
    Gsm: 0497/22 78 67

  2. #2 Hét Radio Centraal redactiearchief » Blog Archive » Somalië: van kwaad naar erger
    on Nov 19th, 2007 at 8:24 pm

    […] In Somalië escaleert andermaal het geweld. In december vorig jaar werd de Unie van Islamitische Rechtbanken verjaagd en werd met Ethiopische militaire steun een nieuwe regering geïnstalleerd (zie ook onze eerdere berichtgeving). Dr. Marleen Renders van de Universiteit Gent schreef haar proefschrift over Somaliland en schetst de historische context van het huidige Somalië en vertelt wat de problemen zijn met de huidige Transitional Federal Governement. Lesley Lefkow is onderzoekster Hoorn van Afrika bij Human Rights Watch. Ze deed eerder dit jaar onderzoek ter plaatse naar de mensenrechtensituatie en maakte het rapport “Shell-shocked” dat uitkwam in augustus 2007. Ze geeft toelichting bij het rapport en de actuele situatie ter plaatse.  Marleen Renders [26:17m]: Play Now | Play in Popup | Download  Lesley Lefkow [12:44m]: Play Now | Play in Popup | Download […]

Leave a Comment