Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Soldenperiode voor kernenergie ?

Share

Vlaams Minister Peeters stelde onlangs dat we 10 miljard € zullen besparen door de kerncentrales 10 jaar langer open te houden. Bart Martens (Sp.a) en Bram Claeys (Bond Beter Leefmilieu) reageren en werpen hun licht op de Belgische electriciteitsmarkt. Volgens Bart Martens kan, in tegensstelling tot wat Etienne Schouppe beweert, ook Guy Verhofstadt leven met een “mottenballentaks”.

Bart Martens geeft toe dat de kernenergie (door het niet in rekening brengen van allerlei externe kosten) goedkoper is dan andere elektriciteit maar zou liever nu al een deel van die winsten gebruiken voor investeringen in meer groene projecten, in plaats van nog 10 jaar te wachten, zoals CD&V voorsteld.
Bram Claeys (Bond Beter Leefmilieu) wijst er bovendien op dat overeenkomsten, waarbij producenten hun kerncentrales langer mogen openhouden in ruil voor investringen in groene projecten, soms lege dozen blijken te zijn. Dit toont het door CD&V en de Comissie2030 aangehaalde hollandse “goede” voorbeeld aan: er zijn geen boetes voorzien als de producenten van kernenergie hun engagementen niet nakomen, terwijl anderzijds de overheid wel een zware boete riskeert als de centrale toch vroeger zou sluiten, aldus BBL.

SP-A (Martens) en Bond Beter Leefmilieu (Bram Claeys) zitten grotendeels op dezelfde lijn. Behalve wat betreft kolencentrales waar BBL ook de “propere” kolencentrales (“Clean Coal“) verwerpt.

0 Comments on “Soldenperiode voor kernenergie ?”

Leave a Comment