Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Bond Beter Leefmilieu over klimaatplan van Open VLD

Share

Het klimaatplan van VLD gaat over 4 wegen. Met de eerste drie kan Bram Claeys van de Bond Beter Leefmilieu zich grotendeels verzoenen (gedecentraliseerde electriciteitsproductie; groene fiscaliteit en aanmoediging van energie effcicientie).

Met de keuze van de VLD tegen de kernuitstap en voor het investeren in nieuwe kerntechnologie is hij minder gelukkig. Niet alleen gaat het over onbewezen technologie, aldus BBL, maar door het gebruik van plutonium in die zogenaamde 4e generatie centrales  stijgt de kans op verspreiding van kernwapens. Verder zal het pompen van geld in nucleaire technologie volgens BBL ten koste gaan van groene projecten.

Dat Bart Martens samen met Luc Willems (open VLD-senator) een voorstel tot heffing op kernenergie deed zoals B. Claeys stelt, werd aan ons bevestigd door Willems. Dit voorstel werd geformuleerd rond september 2006.  Willems ondertekende het voorstel echter zelf niet, op vraag van zijn eigen partij die op dat moment de Pax Electric  met Suez onderhandelde (zie ook ons interview met E. Schouppe). Uiteindelijk kwam het voorstel niet ter stemming omdat het afgewezen werd door CD&V, aldus Luc Willems.

Volgens Willems zou CD&V recentelijk zijn kar aan het keren zijn en wel voor een heffing op kernenergie zijn. Dit bleek  ook uit ons interview met Schouppe. Het doel hiervan is echter het langer open houden van de kerncentrales, eerder dan investeringen te finacieren die de sluiting van de kerncentrales moeten mogelijk maken; aldus Luc Willems.

0 Comments on “Bond Beter Leefmilieu over klimaatplan van Open VLD”

Leave a Comment