Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Fukushima aan de stroom

Share

Op woensdag 11 maart is de kernramp in Fukushima vier jaar geleden. Die datum is op veel plaatsen ter wereld een aanleiding om het beleid rond nucleaire energie in vraag te stellen. In Antwerpen zijn er twee evenementen gepland, die vooral de aandacht willen trekken op het ontbreken van een degelijk rampscenario in geval van een ongeluk in Doel. Op dinsdagavond 10 maart is er een docu- en debat-avond in het EcoHuis. Na de vertoning van Seconds from disaster, Fukushima volgen een getuigenis van Greenpeace-stralingsexpert Jan Van de Putte, die al meerdere malen in Fukushima was; een parlé over de economische impact van een kernramp in Doel door Bart Martens; en een panelgesprek met, naast deze twee heren, ook de rampenambtenaar van de stad Antwerpen, en iemand van Total, een belangrijk bedrijf in de haven dat bovendien in geval van nood niet zomaar één twee drie stil te leggen valt. De volgende dag, op de verjaardag zelf, zullen dan om vier uur op de Groenplaats alternatieve energiebronnen symbolisch de kerncentrale bestormen.

Op zondag 15 maart is het verzamelen geblazen in Hoei, voor een internationale betoging richting Tihange, een kerncentrale met de zelfde scheur- en barstproblematiek als die van Doel.

Dit alles en meer hoorden we van Patricia van de nog jonge Antwerpse Greenpeace-afdeling, één van de lokale groepen die nu sinds zo’n jaar de organisatie weer sterker met de basis willen verbinden, meer ruimte laten voor initiatief, en korter op de bal spelen.

0 Comments on “Fukushima aan de stroom”

Leave a Comment