Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Tweelingbroers president en premier in Polen

Share

De oerconservatieve tweelingbroers Lech en Jaroslaw Kaczynski beheersen nu volledig de Poolse politiek. Lech Kaczynski is sinds eind vorig jaar president en zijn broer Jaroslaw volgt nu Kazimierz Marcinkiewicz op als premier.

Nu de politieke leiding van Polen een familiale aangelegenheid is geworden, sprak Radio Centraal met zijn correspondent Bartek Lech in Warschau.

Jaroslaw Kaczynski was tot dusver leider van de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Samen met de boerenpartij “Zelfverdediging” (Samoobrona) en de Liga van Poolse Families (LPR) ligt zij aan de basis van wellicht de meest conservatieve regering in Europa. Vooral het krasse uiterst-rechtse discours van sommige regeringsleden en volksvertegenwoordigers drijft Polen steeds meer in het isolement. De relatie met Duitsland is grondig verstoord en het Europees Parlement heeft het met Polen aan de stok over de door Poolse politici gepredikte homohaat. Tot grote consternatie van zijn Europese collega’s prees onlangs nog de Poolse europarlementariër Giertych de voormalige Spaanse dictator Franco de hemel in als beschermer van de “traditionele” Europese waarden.

Lees: EU-Observer    Lees: EU-Observer over de Kaczynski-tweeling.

Link: Radio Polonia

0 Comments on “Tweelingbroers president en premier in Polen”

Leave a Comment