Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

BIODIESEL voor beginners. En wat is de impakt van de biodiesel-boom op de boeren in de derde wereld?

Share

Biodiesel-molecule (R1 = lange koolwaterstofketen)

Wat is biodiesel nu eigenlijk? We starten met 1 minuut scheikunde maar verder hebben we het over koolzaad, de impakt van biodiesel op CO2 en andere emissies, de exploderende biodiesel markt, de producenten in Belgie enz enz… Teveel om allemaal op te noemen. Luisteren dus!

De stijgende productie van biodiesel en -benzine zal de landbouwoverschotten doen afnemen. Aangezien daardoor de export van gesubsidieerd voedsel zal verminderen  zou dit de boeren in de derde wereld ten goede moeten komen.  Thierry Kesteloot van Oxfam solidartiteit denkt ook dat de impakt op korte termijn positief zal zijn maar vreest voor mogelijk perverse effecten op langere termijn: Er bestaat een risico dat de kleine boer van zijn grond gedreven wordt, dit tengevolge van de stijgende vraag naar grond nodig voor het aanmaken van bio-brandstoffen .

Erratum en verder precisering:

– Als 5.75% van de petroleumdiesel aan de pomp vervangen wordt door biodiesel, dan zakt de CO2 uitstoot van Belgie met 1 miljoen ton. En niet als ALLE petroleum diesel vervangen wordt door biodiesel zoals verkeerdelijk vermeld in de uitzending; in dat geval zou de CO2 reductie ongeveer 12 miljoen ton bedragen (eigen schatting).

– de diesel aan de pomp in Belgie bevat mogelijks wél al biodiesel sedert 1 november, maar die is dan grotendeels, indien niet volledig, geimporteerd uit het buitenland.

2 Comments on “BIODIESEL voor beginners. En wat is de impakt van de biodiesel-boom op de boeren in de derde wereld?”

  1. #1 Logan Baker
    on Sep 30th, 2010 at 8:17 pm

    biodiesel fuels are less polluting and more renewable compared to fossil fuels like conventional diesel;:,

  2. #2 Frasher
    on Nov 7th, 2010 at 7:28 pm

    biodiesel should be the stuff that we should put on our engines because it is a renewable fuel “

Leave a Comment