Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Patiënten boven patenten

Share

Artsen zonder Grenzen roept op om de pharmaciereus Novartis met een petitie onder druk te zetten een zaak tegen de Indische overheid te laten vallen. Novartis beweert dat hen onterecht een patent op een geneesmiddel werd geweigerd en dat de Indische wetgeving de afspraken binnen de Wereld Handels Organisatie (WTO) met de voeten treedt. Artsen zonder Grenzen ontkent dat. Volgens hen past Novartis een politiek toe om hun monopolie te behouden die in vele andere landen wel werkt. Er worden kleine, soms onbelangrijke wijzigingen doorgevoerd in de samenstelling (in dit geval bijvoorbeeld het wegnemen van een kalksmaak), het medicijn krijgt een nieuwe naam, en het patent – lees monopolie – kan worden behouden. “Evergreening” noemt men zoiets.

Door een technisch probleem is dit audiofragment niet beschikbaar.

0 Comments on “Patiënten boven patenten”

Leave a Comment