Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Forum Migratie en Ontwikkeling

Share

Van maandag 9 juli tot woensdag 11 juli kwamen een 150-tal vertegenwoordigers van regeringen in Brussel bijeen op het eerste Forum voor Migratie en Ontwikkeling. De aanzet voor dit Forum werd gegeven op een VN-conferentie in New York in september 2006.

De Belgische overheid stelde zich kandidaat om dit eerste forum te organiseren en nam ook het initiatief ook een voorbereidende dag te organiseren met de Civil Society, zeg maar het middenveld. De voorstellen en aandachtspunten van de diverse organisaties die deelnamen aan deze eerste dag werden later voorgesteld op de opening van het gouvernementele congres. Toch zijn verschillende organisaties teleurgesteld over de inbreng die ze hebben kunnen doen voor de meeting tussen de verschillende regeringsvertegenwoordigers.

We spreken met Regine De Clerq, ze is directrice migratie- en asielbeleid bij het federaal ministerie van buitenlandse zaken en tevens uitvoerend directrice voor het Global Forum on Migration And Development. Ze licht toe hoe het forum uit New York tot in Brussel geraakte en vertelt wat het verschil is tussen dit globaal forum en een VN-conferentie. Welke thema’s werden er besproken en hoe kwam het programma van het Forum tot stand ?

Op vraag van de Belgische regering organiseerde de Koning Boudewijnstichting (KBS) de Civil Society Day, de eerste dag van het Forum waarin het middenveld bijeenzat. Nele Verbruggen (KBS) licht toe wat de doelstellingen waren van deze bijeenkomst. We stellen haar de vraag of de kritiek van het middenveld niet terecht is dat ze ondanks de mooie omkadering te weinig inbreng konden doen op het overleg tussen de regeringen.

Didier Vanderslycken van het Forum Asiel en Migraties en mede-oprichter van ORCA nam deel aan de Civil Society Day. We vragen hem of het Froum aan zijn verwachtingen voldeed en wat vanuit zijn organisatie de prioriteiten zijn die op een dergelijk Forum moeten worden besproken.

Mrs. Kamalam is Director Equality bij ITUC (de wereldvakbond). Zij stelden nog voor het Forum begon een open brief op aan Ban-Ki-Moon waarin ze hem verzoeken een dergelijk Forum in de toekomst weer onder de vleugels van de VN te organiseren. ITUC beklemtoont dat tijdens de regeringsbijeenkomst teveel de nadruk werd gelegd op de positieve effecten van migratie en te weinig aandacht ging naar de diverse internationale verdragen over de rechten van migranten en arbeiders.

0 Comments on “Forum Migratie en Ontwikkeling”

Leave a Comment