Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

kiwi in Holland / Sicko-debat

Share

De hollandse prive -ziekenkassen hebben een aanbesteding gedaan voor 36 geneesmiddelen, met een verbluffende prijsdaling tot gevolg. In Holland wordt nu voor Ciparmil 20 keer minder betaald dan in Belgie, 10 keer minder voor Zocor, 17 keer minder voor Fosamax enz enz… Dit systeem zou al 205miljoen besparen voor de gezondheidszorg moest het alleen op de 7 belangrijkste geneesmiddelen in Belgie zou toegepast worden.
Van Duppen is verontwaardigd dat het kiwi-model wel implementeerbaar is door prive firma’s, maar niet als het over het geld van de overheid gaat.
Politiek beweegt er momenteel niet veel,  er is alleen tijd is voor “meer belangrijke” zaken.
Meer info over het kiwi-model in onze  kiwi-special van september 2007.

Verder hebben we het over het gezondheidszorg debat dat op donderdag 24 juli doorgaat tijdens de Gentse Feesten (meer info HIER).
Het argument dat implementatie van het kiwimodel in Belgie de werkgelegenheid zou schaden is onterecht, zegt Van Duppen. Slechts 2 van de 36 geneesmiddelen waarover het gaat worden door firma’s gemaakt die mensen tewerkstellen in Belgie.  Het probleem is dat de lobbygroep pharma.be ook werkt voor de firma’s die hier geen mensen tewerkstellen en alleen geneesmiddelen verkopen.

Ziekenkassen, vakbonden en middenveldorganisaties hebben eerder dit jaar nog aktie gevoerd voor het toepassen van het kiwimodel op het griepvaccin. Er wordt opnieuw aan gedacht om met bussen naar Holland te gaan geneesmiddelen kopen. Na een gelijkaardige Dafalgan-shopping-aktie vorig jaar beloofde de farma-industrie om de prijzen van Paracetmol/Dafalgan ook in Belgie te laten zakken, maar daar is nog altijd niets van gekomen.

Tenslotte klaagt Dirk Van Duppen de wantoestanden aan in de Hollandse geprivatiseerde gezondheidszorg.

0 Comments on “kiwi in Holland / Sicko-debat”

Leave a Comment