Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Zeemanshuis opent deuren op Open Monumentendag

Share

We hebben Kristof Van Brussel en Kris Fierens van het buurtcomité dat probeert de afbraak van het Zeemanshuis tegen te houden in de studio.
Voor een stand van zaken en omdat het Zeemanshuis officieus aan de Open Monumentendag deelneemt.
Ze zijn niet mals voor de Burgemeester en de Gazet van ‘t stad.

In het verleden was het Zeemmanshuis altijd verlieslatend. Vorig jaar is het Zeemanshuis verzelfstandigd. Nu blijkt het, tegen de verwachtingen in, winstgevend te zijn. Dat ziet de stad niet zo graag gebeuren, zegt Kristof Van Brussel. De stad weigert te reageren inzake het dossier.
“De zaken die we aanbrengen zijn niet te weerleggen, dus is het inderdaad beter van er niet over te praten zegt Van Brussel.” De zaak tegen de afbraak loopt nog altijd ten gronde voor de Raad Van State. In kortgeding heeft de Raad van State geoordeeld dat de stad technisch geen fouten gemaakt heeft. ” Dat was een uitspraak in kortgeding. Het is niet zo dat de stad nu mag doen wat ze wilt.” zegt Van Brussel .

Kris Fierens is niet te spreken over de rol van de Gazet Van Antwerpen. Zij kreeren verkeerdelijk de perceptie dat de uitspraak de stad gelijk geeft, dat het gebouw nu mag worden afgebroken en dat de zaak verlozen is. ” De stad dikteert wat ze in de Gazet mogen en niet mogen schrijven” zegt Fierens.

Het probleem met de media is gekend en daarom is “Antwerpen in Aktie“, een overkoepelend orgaan van 10 buurtcomités, opgericht. De gebezigde slogan is “U hoort nog van ons”, omdat dat is wat de meesten te horen krijgen als ze naar de overheid stappen met vragen en bemerkingen. “Eerst vertellen ze je dat je te vroeg bent met je kritiek, en zeggen ze dat je nog wel van hen zult horen. En twee maanden later ben je dan te laat.” AiA heeft ondertussen een affichekampagne gevoerd.

Het Zeemanshuis probeerde op de officiele lijst van monumenten voor de open Monumentendag te komen, maar dat hield de stad tegen, aldus Fierens. Dus houden ze toch opendeurdag, maar niet als onderdeel van de officiele Monumentendag.
Kris Fierens wijst SD-Worx aan als grote schuldige aan in de zaak  (SD-Works, de sociaal sekretariaat spin-off van het Vlaams Economisch Verbond, die partners is van de stad in het geplande project. nvdr ). Eric Janssens, de broer van burgemeester Patrick Janssens, is directeur van de divisie KMO bij SD-Worx. SD Worx will honderden parkeerplaatsen laten bouwen onder de plaats waar het zeemanshuis ligt. Het buurtcomité illustreert de belangenvermenging dmv een anekdote: toen Van Brussel tegenover de leeuwenrui een parkeerplaats wilde kopen in een nieuwbouw, bleek dat daar geen parkeerplaatsen mogen gebouwd worden. “De stad geeft alleen een vergunning aan zichzelf” konkluderen de aktievoerders.

Volgens Fierens heeft Patrick Janssens verder gelogen over de objectiviteit van de zogezegde externe commissie die de zaak van het Zeemanshuis zou onderzoeken. Blijkbaar bestond die “externe” commissie volledig uit de schepenen van de stad, en mensen van Vespa en SD-Worx.
De bewering dat er meer groen gaat komen klopt ook al niet zegt Van Brussel, boven zo’n parking groeien geen bomen met wortels.

0 Comments on “Zeemanshuis opent deuren op Open Monumentendag”

Leave a Comment