Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Erik De Bruyn en de chaos bij SP-a

Share

Naar aanleiding van de overloop van Bert Anciaux en chaos die dat tot gevolg had belden we met Erik De Bruyn van SP-a Rood.
“Hetgeen mij het meest beangstigt is dat de tenoren van de partij zelf niet beseffen wat er aan de hand is.
Als de zaken in de SP-a zo verder gaan dan komt er een breuk. Die zal niet veroorzaakt zijn door SP-a Rood. 
We zijn in de partij het enig tegengif tegen de beet die de partij van Anciaux en de zijnen gekregen heeft. Ofwel neem je dat gif aan en herstel je de geloofwaardigheid van de partij door ons in de lijst op te nemen, ofwel doe je dat niet en ben je zelf verantwoordelijk voor de nederlaag in juni. En dan maken we daarna de rekeningen.”


 “Wat er aan de hand is, is dat de naamsverandering een druppel is die een volle emmer doet overlopen. De frustratie bij de partijleden die zich al jaren aan het opbouwen was, ontploft nu. Na de voorzitters verkiezingen hadden Caroline Gennez en Dirk Van der Maelen beloofd om de basis meer te betrekken bij het beleid en nu wordt voor iedereen duidelijk dat men gewoon verder in beperkte klub de beslissingen neemt.”

“Naamsveranderingen lijken onschuldig maar zijn het nooit. Er zit altijd een koerswijziging achter. We hebben de Derde Weg gehad en de naamsveranderinbg die onder Patrick Janssens is doorgevoerd. Doordat we die derde weg hebben gekozen en een kompromis met het liberalisme hebben gezocht, worden we nu ook meegesleept in het debacle van dat neo-liberalisme en het maakt het moeilijk voor ons om een alternatief voor te stellen.
De partij slaagt er niet in om op het falen van de liberalisering in te spelen omdat er de afgelopen jaren geen ideologisch congres geweest is waar er gepraat is over economie en financien. We hebben ons ideologisch en programmatorisch ontwapend.
Er blijft alleen een soort politiek avonturisme en geexperimenteer met stemmenkanonnen over om zo het hoofd boven water te houden.
We moeten ons herbronnen via een ideologisch congres en zolang we dat niet doen blijven we in die negatieve spiraal naar beneden.”

“Er bestaat geen enkele twijfel dat een naamsverandering door een partijcongres moet goedgekeurd worden met tweederden meerderheid. Die konfrontatie met de partij wil de kerngroep juist vermijden door te stellen dat SP-a nog altijd staat voor Socialistische Partij anders en dat alleen de basislijn (het enigzins verwarrend ondertiteltje onder “SP-a” op logo en affiches, nvdr) verandert. De boodschap van openheid naar anderen hadden we jaren geleden gegeven door het toevoegen van het lettertje “a”. Nu maken we ons gewoon belachelijk.”

“De mensen die gekozen hebben voor de derde weg (socialisme + liberalisme, nvdr) hebben hun ambities en karrieres verbonden aan die keuze. Her veranderen van koers zou het einde betekenen van de politieke generatie die die koers heeft uitgestippeld. Er zijn dus veel mensen die uit eigenbelang en voor de eigen karriere niet willen horen dat hun keuzes waardeloos waren.”

“Louis Tobback begrijpt dat het verkeerd aan het lopen is, dat er orde op zaken moet gesteld worden, en dat de kiezer anders wel de rekening zal presenteren.”

“SP-a rood steunt Caroline Gennez niet, daarover zijn we heel duidelijk. We drijven onze prijs op en gaan niet als schouwgarnituur of bladvulling op een SP-a lijst staan. Het zal onder onze voorwaarden zijn, te nemen of te laten: 1) niet noodzakelijk verkiesbare, maar wel zichtbare plaatsen 2) een eigen duidelijk SP-a Rood profiel. We onderschrijven de basislijnen van het SP-a programma maar voegen daar nog een heleboel zaken aan toe.
We hebben 4 zaken waarrond we kampagne voeren 1)jobzekerheid en koopkrachtsbescherming 2) een vermogensbelasting 3) een openbare bank 4) een aanpassing van de minimumlonen, uitkeringen en pensioenen.”

“De private banken hebben bewezen dat ze wereldwijd falen in hun taak. Die taak bestaat erin krediet te verschaffen aan de reele economie. In plaats daarvan was het enig doel winstmaximalisatie. We hebben banken nodig die onze economie in een duurzame en sociale richting sturen. Omdat een bank meer moet zijn dan een geldmachine maar een element is van de aansturing van de maatschappij moet er een openbare bank zijn. Het laat ook de keuze aan de spaarders om te kiezen voor veiligheid in plaats hoge opbrengsten.
We moeten verder voor meer duurzame, eco-efficiente, produkten kiezen. Ik geloof niet in de stelling dat de mensen dubbel zoveel gaan konsumeren als de produkten (bijvb lampen) dubbel zo efficient worden. Afgelopen jaren is al bewezen dat vooral de gezinnen geinvesteerd hebben in energie efficientie.”
“Als de zaken in de SP-a zo verder gaan dan komt er een breuk. Die zal niet veroorzaakt zijn door SP-a Rood. We blijven de bal in het kamp van de SP-a leiding leggen. We bieden aan om de partij uit de shit te helpen. We zijn in de partij het enig tegengif tegen de beet die de partij van Anciaux en de zijnen gekregen heeft. Ofwel neem je dat gif aan en herstel je de geloofwaardigheid van de partij door ons in de lijst op te nemen, ofwel doe je dat niet en ben je zelf verantwoordelijk voor de nederlaag in juni en dan maken we daarna de rekeningen.”

“Anciaux op zichzelf is niet het probleem. Het is niet het soort politieker waarover ik enthousiast wordt maar er zitten al veel Anciaux in de partij. De “a” van SP-a staat voor die mensen De komst van Anciaux is niet het probleem, maar wel het feit dat we voor hem plat op onze buik gaan.
Anciaux minacht de SP-instituten, zoals de vakbonen, de mutualiteit, het middenveld, maar dat is niet nieuw. Ook Patrick Janssens heeft daar een hekel aan. Maar Anciaux loopt er ook nog mee te koop, dat doet Janssens niet.”

“Dit probleem is nog niet voorbij. Het gaat nog weken voortduren en we komen er waarschijnlijk niet boven voor de verkiezingen.”

0 Comments on “Erik De Bruyn en de chaos bij SP-a”

Leave a Comment