Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Haiti update

Share

Onze voormalige hoofdredactieur en man in Haiti Joris Willems inteviewde de Amerikaanse (assistent) professor en Haiti-kenner Mark Schuller. In het eerste deel heeft hij het over de “voedselrellen” van 2008 en legt hij uit waarom de 9000 VN soldaten zo onpopulair zijn. Ze kosten 600miljoen dollar per jaar, 20 tot 30 keer meer dan het onderwijs budget van het land, en doen niet aan echte opbouw. Op de lange termijn ondermijnt de aanwezigheid van de VN het staatsapparaat. Ook de steun van de VS aan “NGO’s ” in plaats  van aan de Haitiaanse overheid bestendigt de huidige toestand.
Ondertussen blijft de politieke spanning hoog, nadat de belangrijkste oppositiepartij Fanmi Lavalas – de partij van voormalig president Aristide- voor de tweede keer is geweigerd om deel te nemen aan de verkiezingen van april.

0 Comments on “Haiti update”

Leave a Comment