Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nieuw mediadecreet

Share

We praten met Carl Decaluwe (CD&V, Vlaams Parlement) over het afgelopen donderdag gestemde mediadecreet.
Dat kwam er blijkbaar vooral nadat Europa de verder proliferatie van het reclamevirus in de TV-programma’s oplegde. Verder is er ook beslist geen nieuwe zendvergunningsrondes voor radios te houden in 2010 en 2013, maar die uit te stellen tot 2016. Daardoor blijft Radio Centraal langer zitten met de nadelige licentie.
Anderzijds merkt Carl Decaluwe wel op dat het veilen van radiofrequenties –zoals in Holland- voor hem geen goede optie is voor de kleine stations.
Op Vlaams niveau is er nog helemaal niets beslist over hoe de frequentieverdeling in de toekomst moet gebeuren. Momenteel wordt verder ook er geen onderscheid gemaakt tussen commerciele firma’s die “radio” maken enerzijds en echt vrije gemeenschapsradio’s anderzijds. Ook daarover is op Vlaams niveau nog niet grondig nagedacht .
Ondertussen is men in Europa echter wel bezig: op 11 februari stemde het committee van ministers van de Europese raad een verklaring die zegt dat gemeenschapsmedia een aparte behandeling en bescherming moeten krijgen (kopie HIER) . Vorig jaar stemde het cultuurcommitee van het Europees parlement een gelijkaardige verklaring (zie HIER).
Ten slotte hebben we het over de digitale radio. De doorbraak van digitale radio zal er volgens Carl Decaluwe maar komen als autoradios gedigitaliseerd zullen worden.

0 Comments on “Nieuw mediadecreet”

Leave a Comment