Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Oosterweel: SP-a kiest voor 4e weg

Share

Eerst wat toelichting bij de recente evolutie in het Oosterweel dossier.
Daarna Bart Martens van SP-a over de houding van zijn partij.

SP-a lijkt te kiezen voor het nieuw, 4e, Oosterweel scenario waarmee  het Brits studiebureau ARUP woensdag voor de dag kwam.
(VLD) minister van Mechelen wijst elk alternatief voor het BAM scenario af omdat dat een tolheffing voor auto’s zou betekenen en omdat verder uitstel uit den boze is.
Bart Martens geeft toe dat het beste voorstel in de studie ook de tolheffing voorstelt, maar wijst erop dat de studie aantoont dat geen enkel van de drie opties die voorlagen (inclusief het Wapper scenario van BAM) de fileproblemen oplost. Zelfs met de Wapper brug blijft de Kennedytunnel oververzadigd. Daarom vindt hij dat de suggestie van het studiebureau van de 4e optie moet verkend worden. Die ligt iets meer westelijk dan de andere scenarios, is recht en zal maar 4 stroken hebben; waardoor de kost lager uitvalt.
Martens beseft dat er inderdaad al heel lang over Oosterweel gepraat wordt, maar vindt dat een aantal maanden uitstel moet kunnen als het over een beslissing gaat over het beeld van Antwerpen voor de komende 100 jaar. Als de voorliggende scenarios het Antwerps verkeersinfarct niet echt oplossen en een 4e scenario wel, dan moet dat scenario onderzocht worden.
De regering heeft alle partijen een week gegeven om hun kommentaar te geven.
Martens zou liefst hebben dat een beslissing genomen wordt voor pasen maar vindt dat geen absolute noodzaak . Ondertussen kan al begonnen worden met het uitvoeren van een maatregels die in alle scenario’s moeten genomen worden.

0 Comments on “Oosterweel: SP-a kiest voor 4e weg”

Leave a Comment