Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Toon Wassenberg (SP-a) over Oosterweel tracé’s

Share

Toon Wassenberg, SP-a gemeenteraadslid en –Oosterweel watcher legt uit wat SP-a zo interessant vindt aan het 4e, nog niet grondig onderzocht, “ARUP-SUM” tracé. Verder hebben we het over de uitspraken van de Vlaamse coalitiepartners, verdere vertraging en het StRaten Generaal tracé.

“ Geen enkel van de onderzochte alternatieven lost het Antwerps verkeersprobleem op terwijl de Liefkunshoektunnel onderbenut is; en verder vertonen de onderzochte alternatieven een aantal technische problemen die er waarschijnlijk niet zijn in het ARUP-SUM alternatief.”.
Nu zal Antwerpen het ARUP alternatief verder laten onderzoeken (en betalen). Minister Van Mechelen wilde dat blijkbaar niet door de Vlaamse Gemeenschap laten doen. Begin juli zal de bijkomende studie klaar zijn.
“De bouw van de Lange Wapper is nog niet beslist”, zegt Toon Wassenberg. De Vlaamse regering kan een duidelijke uitspraak van de Antwerpenaars in een referendum naast zich kan neerleggen, maar het is volgens hem zeer onwaarschijnlijk dat voor een dossier van dergelijke omvang geen rekening zou gehouden worden met het advies van de stad en een duidelijke uitspraak in het referendum.
Meer dan 50% tegen (of voor) de bouw van de Wapper in het referendum is voor hem een duidelijke uistpraak.

In het parlemantair debat afgelopen woensdag (1 april) zei Vlaams premier Peeter dat de regering beslist heeft dat de bouwvergunning voor het viaduct mag aangevraagd worden en dat Antwerpen nu “het maatschappelijk dragvlak darvoor mag kreeren“, met andere woorden dat Antwerpen zijn inwoners de bouvergunning voor het viadukt mag doen slikken. Volgens Toon Wassenberg sprak Peeters voor eigen rekening. De stad zal wel de resultaten van de ARUP studie en de vraagstelling van het referendum toelichten.
We leggen ook de VLD uitspraken voor over de vertraging en de “ondeelbaarheid” van het Masterplan. Dat laatste komt erop neer dat VLD de aanleg van een paar miljoen aan fietspaden zou blokkeren als ze hun brug van een paar miljard niet krijgen. We verwonderden erons over dat SP-a daar niet op reageerde. Wassenberg wijst erop dat er wel degelijk aan de andere Masterplan-projecten gewerkt wordt. Maar als er andere projecten zouden geblokkeerd worden omdat de Wapper er niet komt dan is dat ten koste van de Antwerpenaar, zegt hij.

Hij vindt het ook een zorg dat een eventueel alternatief vertraging zal opleveren. Bovendien heeft de ARUP-studie geen rekening gehouden met de extra vertraging voor de aanbestedingsprocedure (onderhandeling met en selectie van de aannemers), en die kan aanzienlijk zijn. Anderzijds, maakt de onzekere financiering van het BAM trace een snelle start van de bouw van het viaduct onzeker. Er zouden 15 tot meer dan 20 banken nodig zijn voor de financiering.

Op de vraag of SP-a nu eerder voor het BAM tracé of het stRaten generaal alternatief zou kiezen krijgen we geen duidelijk antwoord.
Volgens Straten Generaal zijn een aantal zaken niet meegerekend in de kostenberekening van ARUP-Sum studie die in maart gepubliceerd werd en daardoor zou het finacieel luik van de studie in hun nadeel uitgevallen zijn.
Premier Peeters had beloofd die kostenberekening te laten verifieren maar dat is niet gebeurd. Burgemeester Janssens zou gezegd hebben de zaak van de financiering van het stRaten General trace zou meegenomen worden in de finale studie die de stad nu laat uitvoeren, maar dat staat niet in het persbericht van vrijdag door de stad i.v.m het bijkomend onderzoek.
Toon Wassenberg lijkt te bevestigen dat die ene vraag van stRaten Generaal naar de kost van hun tracé niet echt beantwoord zal worden en dat de berekening, indien nodig, dus niet zal aangepast worden. De financiering van het alternatief ARUP traject zou wel onder de loupe genomen worden.

1 Comment on “Toon Wassenberg (SP-a) over Oosterweel tracé’s”

  1. #1 johan peeters
    on Apr 6th, 2009 at 8:07 pm

    eindelijk een politieker die de zaken duidelijk uitlegt!
    doe zo voort!

Leave a Comment