Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

de Amerikaanse gezondheidszorg is ziek

Share

De VSA geven per inwoner meer dan dubbel zoveel uit aan gezondheidszorg als België en toch is de kwaliteit slechter. Bovendien is 15% van de bevolking niet verzekerd. Dat zijn 45 miljoen mensen. Dat feit, plus de vaststelling dat de kost voor de Amerikaanse bedrijven te hoog oploopt maakt een hervorming noodzakelijk.
De democraten willen een alternatief bieden dat door de overheid beheerd wordt, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

We praten met Matthew Evans van Penn State University.

Vervolg over enkele weken.

In Deel 1 legt hij uit   hoe de gezondheidszorg opgezet is in de VSA, wat het probleem is, en hij geeft enkele voorbeelden van hoe de zaken verkeerd lopen.
De administratiekost van de Amerikaanse  privéverzekeraars  loopt op tot 20% van de totale kost, tegenover 4% voor een systeem dat beheerd wordt door de overheid.

Deel 2: over het alternatief. De essentie is dat de verzekerde ook zou kunnen kiezen voor een verzekering die beheerd is door de overheid, maar over de exacte invulling wordt zwaar onderhandeld. De privésector heeft er weinig bezwaar tegen dat chronisch zieken in dat systeem zouden stappen, maar wel dat het systeem open zou staan voor iedereen. De privésector, maar nog meer de conservatieve rechterzijde, voeren een lastercampagne die inspeelt op het ingebakken individualisme van de Amerikanen.

Deel 3: over de democraten die sceptisch staan tegenover een systeem dat beheerd wordt door de overheid. Zij zijn het eerste doel van de lobby van de privéverzekeraars. De voorstanders moeten 60 senatoren achter zich krijgen om filibusteren, en dus ernstige vertraging, te voorkomen. Dat wordt moeilijk aangezien  de democraten maar met 57 zijn (er zijn nog 2 onafhankelijken die meestal meestemmen). Dus moeten ze water in hun wijn doen .
Voor de republikeinen wordt het falen van de hervorming een strijdpunt om via die weg Obama te doen falen.

0 Comments on “de Amerikaanse gezondheidszorg is ziek”

Leave a Comment