Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

JEP volgt Ademloos niet echt

Share

De Jury voor Eerlijke Praktijken inzake Reclame verwerkt klachten tegen reclamecampagnes. De aangeklaagde reclame wordt getoetst op legaliteit en nog een paar extra regels.
Let wel, het gaat hier over een privé-organisatie opgezet door de adverteerders, en dus geen onafhankelijk orgaan.

Ademloos had bij JEP een klacht ingediend tegen een aantal van de BAM reclamefilmpjes, en wordt daarin (in eerste aanleg) slechts zeer gedeeltelijk  gevolgd door JEP. JEP vraagt aanpassing van een aantal van de filmpjes.  Kopie beslissing HIER. Anderzijds oordeelt JEP een week later dat het Ademloos-filmpje met rokende kinderen te ver gaat en vraagt JEP dat Ademloos het van zijn website te haalt.

JEP maakt (ook in andere dossiers) graag gebruik van het argument dat “de consument in staat is deze communicatie in zijn context te beoordelen”. Met andere woorden, JEP legt de grens van het toelaatbare nogal ver en vindt het normaal  dat wat gezegd wordt eigenlijk anders moet geïnterpreteerd worden dan hoe het overkomt; en dat de mensen dat ook kunnen.
Niet verwonderlijk, aangezien JEP zelf stelt dat haar doel is “reclame, als factor van economische en sociale expansie, te bevorderen”.

0 Comments on “JEP volgt Ademloos niet echt”

Leave a Comment