Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Wapper technisch haalbaar?

Share

Zakim brug BostonstRaten Generaal geeft de Vlaamse regering en haar aannemer Noriant een koekje van eigen deeg en stelt in een persmededeling vandaag dat een constructie zoals de Lange Wapper-brug nog nergens verwezenlijkt is. En dus technisch misschien onhaalbaar …

De Lapper Wapper-brug wordt wel eens vergeleken met de Zakim brug in Boston. Manu Claeys van SG stelt dat die vergelijking niet opgaat:

“De Zakim Bridge verschilt van de geplande Lange Wapper. De Zakim Bridge is een korte en krachtige tuikabelbrug, slechts 400 meter lang, met tussen de twee (80 meter hoge) verticale pylonen amper een overspanning van 200 meter. Technisch vormt het bouwen van dergelijke brug weinig uitdaging, omdat het om een korte brug gaat met verticale pylonen.

De Lange Wapper is drie keer langer (1200 meter), met tussen beide (150 meter hoge) pylonen een overspanning van 600 meter. Die pylonen staan bovendien schuin (excentrisch), waardoor de krachten uitgeoefend op die pylonen veel groter zijn dan wanneer ze rechtop zouden staan. Simpel gezegd: de schuine pylonen moeten niet alleen het zware viaduct met alle verkeer erop dragen, maar moeten ook zo verankerd worden dat het viaduct niet kantelt. Ze moeten gewicht dragen en tegengewicht vormen tegelijk.

Het torsen van die gecombineerde krachten leidt tot hoofdbrekens bij de fundering van dergelijke pylonen, vertellen ingenieurs ons. Gefundeerd in rotsgebieden worden de verwachte ‘verplaatsingen’ van krachten beperkt, maar in de kleibodem van Antwerpen is dat niet evident. Een kleine ‘verplaatsing’ van krachten (bewegingen) onderaan in de fundamenten leidt tot grote verplaatsingen bovenaan de pylonen, waar de kabels zijn bevestigd. Om die verplaatsingen op te vangen, moet het brugdek flexibel genoeg zijn.

Momenteel zou nog altijd onderzocht worden hoe men de funderingen van de Lange Wapper precies zal uitvoeren.

Nergens in de wereld werd ooit een dergelijke tuikabelbrug gebouwd voor snelwegverkeer. De techniek van tuikabelbrug met schuine pylonen (zoals in Antwerpen) werd tot nog toe alleen gebruikt voor het bouwen van fiets- en wandelbruggen van maximaal 150 meter lang. Voor een viervaksautostrade met overspanning van 600 meter is dergelijke techniek geen ‘proven technology’. Wel integendeel.

Sommige ingenieurs en architecten houden hun hart vast. Ze vrezen dat deze ‘first’ op technische moeilijkheden zal stoten, die nu al hebben geleid tot het aanpassen van de design (gesloten pylonen i.p.v. de open koppen van de promobeelden) en uiteindelijk wellicht ook tot complexe verankeringstechnieken, met navenante kostenfactuur.”

0 Comments on “Wapper technisch haalbaar?”

Leave a Comment